Nu este pentru prima data cand Euroins Romania se afla in aceasta situatie, aceasta fiind a treia amenda primita de la ASF in istoria recenta. Prima amenda pe care cei de la Euroins au primit-o de la ASF, tot pentru intarzierea despagubirilor auto catre pagubiti, a fost consemnata in toamna anului trecut. Amenda de atunci a fost insa una mult mai mica, de doar 50.000 de lei.
La aceasta ora, Euroins are o cota de piata de 11.6% pe piata asigurarilor generale si de viata, fiind cel de-al patrulea jucator de profil, dupa City Insurance, Allianz - Tiriac si Omniasig. Mai mult decat atat, cei de la Euroins sunt al doilea cel mai mare jucator de pe piata pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto obligatorie (RCA), avand o cota de piata de aproximativ 32%, doar City Insurance stand mai bine la acest capitol. Conform datelor inregistrate in 2019, Euroins Romania a raportat o crestere a subscrierilor de 27%, la aproape 1.28 miliarde de lei. Compania a fost infiintata in 1994 sub denumirea Asitrans, la sfarsitul anului 2018 avand un capital social in valoare de 532.8 milioane de lei.
Conform comunicatului emis de reprezentantii ASF, in urma contoarelor efectuate, la Euroins Romania au fost constate o serie de incalcari ale Legii 132/2017 in ceea ce priveste procedurile de solutionare a dosarelor de dauna RCA. De asemenea, au fost constatate “deficiente cu privire la mecanismele de control intern constituite la nivelul societatii, precum si nereguli referitoare la modul de constituire a rezervelor tehnice si a calitatii datelor”. Totodata, reprezentantii ASF noteaza ca institutia a impus cu aceasta ocazie o serie de masuri de natura operationala, care au rolul de a conduce la remedierea aspectelor constatate intr-un termen de maximum sase luni.
Lasand la o parte amenda in cuantum de 500.000 de lei, ASF anunta si plasarea asiguratorului in administrare temporara pe termen limitat, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) urmand sa fie desemnat administrator temporar. Conform legislatiei in vigoare la aceasta ora, FGA, in calitate de administrator temporar, este desemnat fie pentru a conlucra temporar cu organul de conducere al asiguratorului, fie pentru a inlocui temporar organul de conducere al asiguratorului. Rolul pe care il va avea in cele din urma FGA in acest caz va fi decis de reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara. Totodata, este mentionat ca misiunea FGA este aceea de a intreprinde toate demersurile necesare pentru ca situatia financiara a asiguratorului sa fie restabilita.
Amenda primita de cei de la Euroins Romania vine in contextul in care vicepresedintele ASF, Cristian Rosu, a declarat in urma cu cateva zile ca este nemultumit de modul in care asiguratorii gestioneaza politele RCA, in special in privinta achitarii despagubirilor. Mai mult decat atat, Cristian Rosu a declarat cu acea ocazie ca ASF isi va scoate manusile in aceasta privinta si se va dovedi a fi mult mai agresiva in privinta sanctiunilor.
Ultimele NOUTATI
Finantare de pana la 15.000 de euro pentru initiative comunitare din 42 de zone ale Capitalei prin Platforma de mediu pentru Bucuresti
3 greseli financiare pe care parintii le fac si distrug independenta financiara a copiilor peste ani
Partenerii nostri
Pensionarii de invaliditate - noi DREPTURI acordate, in vederea extinderii dreptului de munca
Drepturile de autor - noutatile legislative importante si cum sa le gestionati
Rolul comunitatilor de afaceri in dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii
Semnare situatii financiare anuale: Ce spune legislatia despre persoanele imputernicite?
e-Factura B2C: Noutati in 2025, sanctiuni si studii de caz
Auditul Intern explicat pe intelesul tuturor: Legislatie, organizare si spete rezolvate
Se simplifica drumul catre Cotroceni! Mai putine semnaturi pentru candidatii la prezidentiale
Destinatii de top din Romania pe care le poti vizita cu voucherele de vacanta