Nu este pentru prima data cand Euroins Romania se afla in aceasta situatie, aceasta fiind a treia amenda primita de la ASF in istoria recenta. Prima amenda pe care cei de la Euroins au primit-o de la ASF, tot pentru intarzierea despagubirilor auto catre pagubiti, a fost consemnata in toamna anului trecut. Amenda de atunci a fost insa una mult mai mica, de doar 50.000 de lei.
La aceasta ora, Euroins are o cota de piata de 11.6% pe piata asigurarilor generale si de viata, fiind cel de-al patrulea jucator de profil, dupa City Insurance, Allianz - Tiriac si Omniasig. Mai mult decat atat, cei de la Euroins sunt al doilea cel mai mare jucator de pe piata pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto obligatorie (RCA), avand o cota de piata de aproximativ 32%, doar City Insurance stand mai bine la acest capitol. Conform datelor inregistrate in 2019, Euroins Romania a raportat o crestere a subscrierilor de 27%, la aproape 1.28 miliarde de lei. Compania a fost infiintata in 1994 sub denumirea Asitrans, la sfarsitul anului 2018 avand un capital social in valoare de 532.8 milioane de lei.
Conform comunicatului emis de reprezentantii ASF, in urma contoarelor efectuate, la Euroins Romania au fost constate o serie de incalcari ale Legii 132/2017 in ceea ce priveste procedurile de solutionare a dosarelor de dauna RCA. De asemenea, au fost constatate “deficiente cu privire la mecanismele de control intern constituite la nivelul societatii, precum si nereguli referitoare la modul de constituire a rezervelor tehnice si a calitatii datelor”. Totodata, reprezentantii ASF noteaza ca institutia a impus cu aceasta ocazie o serie de masuri de natura operationala, care au rolul de a conduce la remedierea aspectelor constatate intr-un termen de maximum sase luni.
Lasand la o parte amenda in cuantum de 500.000 de lei, ASF anunta si plasarea asiguratorului in administrare temporara pe termen limitat, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) urmand sa fie desemnat administrator temporar. Conform legislatiei in vigoare la aceasta ora, FGA, in calitate de administrator temporar, este desemnat fie pentru a conlucra temporar cu organul de conducere al asiguratorului, fie pentru a inlocui temporar organul de conducere al asiguratorului. Rolul pe care il va avea in cele din urma FGA in acest caz va fi decis de reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara. Totodata, este mentionat ca misiunea FGA este aceea de a intreprinde toate demersurile necesare pentru ca situatia financiara a asiguratorului sa fie restabilita.
Amenda primita de cei de la Euroins Romania vine in contextul in care vicepresedintele ASF, Cristian Rosu, a declarat in urma cu cateva zile ca este nemultumit de modul in care asiguratorii gestioneaza politele RCA, in special in privinta achitarii despagubirilor. Mai mult decat atat, Cristian Rosu a declarat cu acea ocazie ca ASF isi va scoate manusile in aceasta privinta si se va dovedi a fi mult mai agresiva in privinta sanctiunilor.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!