Centrul International pentru Cercetare si Responsabilitate privind Impozitul pe Venit (CICTAR), citat de Business Insider, sustine ca Uber s-ar fi folosit de 50 de companii fictive din Olanda, pentru a-si pune la adapost veniturile de fiscalitate.
Mai exact, Uber declara in 2019 ca a suferit pierderi operationale de 4,5 miliarde de dolari la nivel global (excluzand Statele Unite si China), in realitate, insa, ar fi ar fi inregistrat un venit operational de 5,8 miliarde de dolari.
Cu ceva timp in urma, Uber si-a mutat proprietatea intelectuala din Bermuda in tara din Vestul Europei, dezvaluind astfel anumite detalii privind paradisul fiscal din Olanda, insa analiza CICTAR vine cu noi detalii de interes.
"Aceasta este Liga Campionilor de evitare a impozitelor"
"Aceasta este Liga Campionilor de evitare a impozitelor", a declarat analistul principal al CICTAR Jason Ward pentru revista de stiri olandeza De Groene Amsterdammer .
Uber si-a transferat proprietatea intelectuala printr-un „imprumut” de 16 miliarde de dolari de la una dintre subsidiarele sale din Singapore care, la randul ei, detine una dintre companiile fictive din Olanda, manevra prin care gigantul american poate evita anual taxe de un miliard de dolari, perioada intinzandu-se astfel pe urmatorii 20 de ani.
Potrivit CICTAR, mai multe filiale din Olanda ale Uber nu au comunicat rapoartele financiare obligatorii. Spre exemplu, in India, Uber a platit sub o treime din taxele impuse de tara asupra multinationalelor, de 6%.
Cazul Uber scoate la iveala faptul ca avem nevoie de reforme fiscale globale
In cele din urma, avem nevoie de reforme fiscale globale, astfel incat Uber si alte multinationale sa fie impozitate pe profiturile globale si veniturile din impozite sa fie distribuite in functie de locul in care se obtin cu adevarat profiturile, a declarat pentru DutchNews.nl analistul Jason Cictar.