Epidemie de insolvente. Pulsul mediului de afaceri, in fata valului patru
insolventacompaniibusinessantreprenori
Prima jumatate a anului pare sa nu fi adus vreo raza de speranta sau bunastare pentru multe dintre firmele romanesti. Peste 3.000 de companii au intrat in insolventa in primele sase luni din 2021, arata cele mai recente date ale Coface Romania.
Potrivit sursei citate, in primele sase luni din 2021, s-au deschis 3.033 proceduri noi de insolventa.
Din nefericire, se conseamna o crestere substantiala a volumului insolventelor in tara noastra. Vorbim despre o crestere cu 23% a insolventelor, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Numarul de angajati raportat de firmele insolvente in perioada analizata este de 11.294.
Totodata, arata datele Coface Romania, pierderile financiare cauzate de firmele insolvente in primul semestru 2021 au fost aproape de 2 miliarde de ron, de 5 ori sub nivelul corespondent din 2015 si cel mai scazut din ultimul deceniu.
Se observa o scadere graduala a numarului companiilor insolvente care inregistreaza venituri peste 0,5 mil. EUR (medii si mari), la doar 130, minimul ultimului deceniu. Totodata, Romania a inregistrat in ultimii 3 ani sub 20 de firme insolvente la fiecare 1.000 de companii cu venituri peste 1.000 EUR/luna. Astfel, se apropie de media regionala din perspectiva insolventelor raportate la 1.000 de companii active, respectiv 11, dupa ce a condus in permanenta acest top regional in ultimul deceniu.
“Masurile de subventionare si salvare a companiilor au functionat pe parcursul anului 2020, dar acestea nu au rezolvat definitiv problemele afacerilor vulnerabile, ci au castigat timp pentru acestea. Astfel, anul trecut a lasat urmari importante asupra situatiei financiare publicate de companiile active in Romania: investitiile au scazut, gradul de indatorare a crescut, iar capitalul de lucru a ramas negativ si vulnerabil. Daca avem in vedere si cresterea interdependentei afacerilor prin intensificarea creditului comercial si extinderea termenelor de plata a facturilor catre furnizori, riscul de insolventa al companiilor se amplifica in perioada urmatoare, aspect concretizat prin cresterea numarului firmelor care isi intrerup activitatea cu 31% in primul semestru din acest an, iar a celor insolvente cu 23%”, a declarat Iancu Guda, services director, Coface Romania.
"Schemele de sprijin acordate populatiei si companiilor active pe parcursul anului 2020 au reprezentat principalul factor pentru diminuarea efectelor financiare negative ale pandemiei Covid-19 in economie. Prima jumatate a anului 2021 marcheaza, insa, o concretizare a "insolventelor ascunse", atat ca efect de baza, cat si ca urmare a pierderilor reale din anumite sectoare de activitate", e de parere Eugen Anicescu, country manager Coface Romania.
Totusi, numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea in primul semestru din acest an a fost de 55.906, in crestere cu 31% fata de aceeasi perioada a anului anterior. In acelasi timp, firmele nou inregistrate au crescut la 79.734, din care SRL reprezinta 53.844, cu 58% mai mult decat acelasi semestru din anul precedent, maximul ultimului deceniu. Aceasta dinamica arata faptul ca revenirea rapida a economiei incurajeaza aparitia de noi afaceri care incearca sa capteze oportunitatile in ciuda mediului de business incert.
Constructiile - domeniul cel mai grav afectat de insolvente
Potrivit analizei Coface, in
constructii au fost cele mai multe firme intrate in insolventa in prima jumatate a anului. Vorbim despre un numar de 542 de companii.
Clasamentul e completat de comertul cu amanuntul (455) si comertul cu ridicata si distributie (409).
Vin vremuri pline de provocari pentru antreprenori
Cea fost mai greu nu a trecut, spun expertii, care subliniaza faptul ca urmeaza o perioada cel putin la fel de plina de provocari pentru mediul de afaceri, care se va confrunta cu dezechilibre ale fluxurilor globale de productie si logistice, predictibilitate redusa a evolutiei preturilor materiilor prime si materialelor, inflatie, riscuri politice, etc.
"Pentru a completa acest mix exploziv, iminenta unui val patru de infectari si retragerea treptata a masurilor de sprijin vor testa rezistenta companiilor in fata socurilor si capacitatea acestora de a-si gestiona eficient resursele. Este esential sa ramanem realisti si sa abordam cu pragmatism noile evolutii. In calitate de furnizor de servicii de management al riscului de credit, Coface va continua sa se implice activ in sprijinirea mediului de afaceri”, a mai aratat Anicescu.