In ciuda succesului pe care il are in lumea afacerilor, Elon Musk nu a vorbit de prea multe ori despre principiile si metodele pe care le are in business. O declaratie recenta a miliardarului ne arata insa ca geniul sau in afaceri nu isi are radacinile intr-o complexitate abstracta, ci intr-o simplitate directa. La prima vedere am putea crede ca Musk este capabil sa transforme orice idee nebuneasca intr-o afacere de mare succes, insa lucrurile par sa functioneze diferit pentru seful Tesla.
Pana sa incerce sa transforme in realitate o idee pe care o are in cap, Elon Musk sustine ca mai intai trebuie sa analizeze ideea pe care o are folosind o asa-numita “ecuatie a inovatiei”. Acesta este modul prin care Musk decide daca are de ce sa investeasca sau nu intr-o anumita idee. Este un pas pe care multi antreprenori il trec cu vederea, ajungand astfel sa se implice in afaceri care nu sunt pentru ei.
Potrivit declaratiilor date in cadrul unui interviu cu Lex Fridman, un cercetator in domeniul inteligentei artificiale de la MIT, Elon Musk sustine ca “ceea ce conteaza cu adevarat este ritmul inovatiei, accesul la resurse si materii prime”. Folosind aceasta ecuatie simpla, Musk crede ca orice antreprenor, indiferent de stadiul in care se afla in lumea afacerilor, poate evolua rapid si usor daca are ceea ce este necesar pentru a isi transforma ideea in realitate.
Si mai precis de atat, Musk le recomanda antreprenorilor sa isi raspunda la trei intrebari de baza:
Fiecare intrebare este importanta si are rolul de a crea dezbateri cheie pentru succesul unei afaceri. In primul rand, timpul este important in orice business, agilitatea si rapiditatea reprezentand elementele centrale ale sanselor de reusita. Mai departe, problema resurselor trebuie studiata cu atentie, multi antreprenori neglijand acest aspect si ajungand in timp la probleme uriase. Nu in cele din urma, antreprenorul trebuie sa stie ca are acces la resursele si materiile prime de care are nevoie pentru a isi dezvolta afacerea.
Citeste si: Intrebare: de ce are Bitcoin valoare?
Ultimele NOUTATI
5 generatii in acelasi birou. Care sunt diferentele si ce au nevoie ca sa lucreze mai bine impreuna?
Optimizarea procesului logistic, costuri de ambalare mai mici, siguranta si sustenabilitate - 4 caracteristici importante pentru care companiile aleg hartia de umplutura de la Rogri
Partenerii nostri
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Modificari in Codul Muncii - aspecte reglementate de Legea nr. 283/2024 si OUG nr. 156/2024
Procedura de angajare a unui gestionar. [Model] contract de garantie
E-Transport: Ce cuprinde Procedura Contabila pentru monitorizarea transporturilor
SAF-T: 28 februarie, primul termen-limita de depunere care vizeaza si firmele mici
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Model Imputernicire Persoana Fizica: Ce trebuie sa contina si cum se foloseste