E oficial: cat te poate tine firma angajat pe salariul minim si cand trebuie sa-ti dea mai multi bani
salariul minimsalariu minim 2022
Conform prevederilor unei Ordonante ce a fost adoptata marti de Guvernul Romaniei, companiile din tara noastra nu vor mai putea tine angajata o persoana, mai mult de 24 de luni, pe salariul minim pe economie. Totusi, aceasta masura va intra in vigoare din anul 2024.
Chiar daca Ordonanta a fost adoptata in 2021, ministrul Finantelor, Adrian Caciu, sustine ca vorbim despre o masura de tranzitie. Prin urmare, de-abia peste doi ani firmele vor fi nevoite sa se conformeze noilor reguli.
Ce trebuie sa stie angajatii romani
Astfel, din 2024, un angajat va putea ramane in firma cel mult o perioada de 24 de luni, fara sa i se mareasca deloc salariul, daca este incadrat cu venitul minim pe economie.
"Tot in aceasta ordonanta (cea care prevede prelungirea IMM Invest si AGRO IMM Invest, n.r.) am venit cu o clarificare referitor la Codul muncii, referitor la masura care a aparut in Ordonanta 130/2021, respectiv la acea perioada de aplicare a salariului minim de 24 de luni, acea perioada intra in vigoare, sau se calculeaza, incepand cu 1 ianuarie 2022, 24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibila, ca sa spun asa, la 1 ianuarie 2024", a declarat ministrul Finantelor.
Ministrul Finantelor spune ca masura ar trebui sa aduca normalitatea pe piata muncii din Romania, dar sa vina, totodata, si in sprijinul antreprenorilor nostri locali.
"Masura este una de tranzitie. Incet-incet intram intr-o normalitate cu ceea ce inseamna fenomenul salariului minim. Am mai spus-o, salariul minim in Romania este un element strict de protectie sociala, asa cum il prevede Constitutia Romaniei.
Din nefericire, el a fost transformat intr-un fenomen la nivel de piata a muncii, un fenomen de salarizare efectiva. Incercam sa intram in normalitate, ajutand pe de alta parte si antreprenorii pe aceasta perioada de tranzitie astfel incat personalul sa fie calificat", a mai explicat oficialul de la Finante.
Salariul minim pe tara creste, de la 1 ianuarie 2022
Pana cand prevederile acestei Ordonante vor intra in vigoare, angajatii trebuie sa mai astepte. Foarte putin timp de asteptat a mai ramas, insa, pana la majorarea salariului minim din 1 ianuarie 2022. Va amintim ca, din prima luna a noului an, cei aproximativ 1,6 milioane de romani incadrati in campul muncii cu venitul minim pe economie vor primi mai multi bani.
Mai exact, salariul minim brut pe economie, in anul 2022, va ajunge la valoarea de 2.550 lei. De asemenea, salariul minim diferentiat pentru studii superioare, care anul acesta este de 2.300 de lei, va disparea.