e-Factura simplificata intra in linie dreapta, de saptamana aceasta se poate folosi. Ultimele noutati pentru firmele romanesti
e factura simplificatafacturarea electronicaro e factura
Apar noi informatii despre e-Factura simplificata, iar ele vin chiar de la ministrul Finantelor, Marcel Bolos.
Cand poate fi folosita e-Factura simplificata
Conform oficialului guvernamental, au fost finalizate testele privind
facturarea electronica simplificata. Astfel, managerii locali trebuie sa stie ca e-Factura simplificata va putea fi folosita incepand de miercuri.
"Astazi am avut ultimele teste pe e-Factura minimal. Sper ca incepand de miercuri sa poata sa fie folosita de catre toti. (…) Inseamna ca am simplificat-o la maxim. Ca sa aveti o imagine asupra a ceea ce inseamna simplificarea – am redus numarul de campuri de la 160 la 50, astfel incat contribuabilii mici sa poata sa foloseasca e-Factura si sa fie mult mai prietenoasa sau pot sa foloseasca astfel incat astazi cele 50 de milioane de facturi cu o valoare de peste 550 de miliarde de lei sa deserveasca statul roman in colectarea impozitelor si taxelor”, a punctat ministrul de Finante, citat de
Stiripesurse.
"Mai multe masuri de monitorizare avem in vedere. Masurile pe care noi le-am avut in trecut – cele care tin de plafonarea cheltuielilor sau cele care tin de anumite tipuri de cheltuieli, care sa fie in anumite limite – sunt prematur de discutat acum. Trimestrul I va fi hotarator pentru ceea ce va insemna masuri noi sau, dimpotriva, vom putea merge cu executia bugetara asa cum am stabilit-o pe parcursul intregului an”, a mai spus ministrul Finantelor.
Va amintim ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in Romania a intrat in vigoare facturarea electronica obligatorie in relatiile B2B (business to business). E-factura este, deci, obligatorie toate tranzactiile efectuate intre persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei.
Autoritatile de la Bucuresti si-au pus mari sperante in facturarea electronica. Se asteapta o scadere a fenomenului evaziunii fiscale si o crestere a colectarilor la bugetul de stat.
"Va insemna cresterea transparentei, monitorizarea precisa a tranzactiilor si raportarea in timp real catre autoritatile fiscale, fiind un instrument valoros in eforturile noastre de a proteja bugetul public si de a asigura o concurenta echitabila intre contribuabili.
Faptul ca facturarea electronica asigura o inregistrare precisa si verificabila a tranzactiilor comerciale faciliteaza procesul de verificare si audit, asigurand ca tranzactiile sunt conforme cu reglementarile fiscale si nu au fost manipulate in mod fraudulos. Implementarea facturarii electronice obligatorii elimina posibilitatea utilizarii facturilor false sau duplicat, deoarece fiecare tranzactie este inregistrata in mod unic.
Mai mult, sunt schimbari care ne vor permite sa eliminam cat mai multe declaratii si formalitati fiscale, aspect care va reduce din povara fiscala pe care o suporta contribuabilii", a transmis ministrul Marcel Bolos.
Foto: manager.ro