Potrivit statisticilor actuale realizate la nivelul Uniunii Europene, femeile castiga in general cu 12.7% mai putin decat barbatii. Aceasta diferentiere in ceea ce priveste remunerarea intre femei si barbati reprezinta de mult timp o problema, aceasta reflectand inegalitati structurale si sociale majore. Totusi, vorbim despre o problema care este abordata in mod activ la nivelul UE, chiar daca progresul pare sa fie lent.
Femeile continua sa castige, in medie, mai putin decat barbatii pentru aceeasi munca sau pentru munca echivalenta. Aceasta se traduce printr-o diferenta salariala in general in favoarea barbatilor. Mai mult, stereotipurile de gen si discriminarea la locul de munca contribuie la segregarea pe piata muncii, determinand femeile sa opteze intr-o masura mai mare pentru profesii mai slab platite.
Daca asta nu era de ajuns, femeile se confrunta adesea cu provocari legate de echilibrarea responsabilitatilor profesionale si familiale. Acest lucru le poate afecta cariera si poate contribui la luarea unor decizii de munca care sa le asigure o mai mare flexibilitate, dar care adesea implica venituri mai mici. De asemenea, femeile sunt subreprezentate in pozitiile de conducere si in industriile cu salarii mai mari. Aceasta subreprezentare poate duce la politici salariale care favorizeaza barbatii.
In Uniunea Europeana exista eforturi sustinute pentru combaterea diferentelor salariale de gen. Unele tari au implementat masuri legislative pentru a incuraja transparenta salariala si pentru a sanctiona practicile discriminatorii. Organizatiile si guvernele incearca sa promoveze egalitatea de gen in toate domeniile, inclusiv pe piata muncii. Initiativele de constientizare si educatie se dovedesc a fi extrem de importante pentru schimbarea mentalitatilor si a practicilor discriminatorii. Totusi, desi progrese semnificative au fost facute, mai sunt multe de facut pentru a atinge o egalitate de gen reala, inclusiv in domeniul salarial.
Un raport publicat recent ofera insa o noua perspectiva asupra modului in care se manifesta acest decalaj in industria tehnologica. Raportul, realizat de platforma de remunerare Ravio, arata ca in sectorul tehnologic exista o diferenta de remunerare intre femei si barbati redusa sau chiar inexistenta la nivelurile superioare, ceea ce indica faptul ca, cu cat femeile urca mai sus pe scara ierarhica, cu atat mai echilibrate sunt conditiile de remunerare.
Specialistii de la Ravio au constatat ca diferenta de salarizare intre femei si barbati la nivel executiv este zero atunci cand vine vorba de salariul de baza. S-a ajuns la aceasta concluzie dupa ce au fost analizate date provenite de la peste 900 de companii din Europa. Cu toate acestea, raportul a constatat ca doar 19 % dintre directorii din intreprinderile nou infiintate din Europa sunt femei. Asadar, desi femeile isi croiesc drum spre varf si gasesc o oarecare echitate salariala, este o lupta grea pentru a ajunge acolo.
Nu doar in domeniul tehnologic femeile sunt subreprezentate la nivel de conducere - in 2020, ele reprezentau o treime (34%) din managerii companiilor din Uniunea Europeana, desi reprezinta aproape jumatate din angajati, potrivit EU Monitor.
Citeste si: Asa da: Mamele care nasc primul copil vor primi 2.400 de euro de la stat
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si