Doi someri din Timisoara si-au ipotecat casa si au deschis o afacere de 5 mil. Euro
brutariepanificatieprosperobusinessidee afaceri
In urma cu 26 de ani, doi soti din Timisoara puneau bazele unei mici afaceri, chiar in curtea casei. Au deschis o brutarie cu ultimele economii. Astazi, familia se bucura de un succes rasunator al afacerii in care au investit toti banii si sperantele, imediat dupa Revolutie.
Dupa decembrie '89, nimic nu avea sa mai ramana la fel. Instabilitatea economica a pus stapanire pe Romania, si multi oameni s-au trezit someri, dupa o viata dedicata muncii pentru construirea socialismului. Acesta este si cazul sotilor Bugescu, ingineri mecanici, ramasi fara loc de munca imediat dupa caderea regimului comunist.
Oamenii si-au investit toate economiile intr-o mica brutarie, amenajata chiar in curtea casei, si se pare ca au tras "biletul"castigator. Astazi, brutaria Proespero este are afaceri anuale de pana la 5 milioane de Euro si produce zilnic paine din 22 de tone de faina, cumparata direct de la moara.
Prospero opereaza 15 magazine si 5 cafenele, fiind una dintre cele mai apreciate companii din Timisoara. Incepand cu anul 2008 painea este copata intr-o fabrica in Parcul Tehnologic si Industrial Timisoara. Pana in 2008, painea Prospero era coapta chiar in brutaria traditionala amenajata in curtea sotilor Bugescu.
Pentru a pune bazele brutariei, sotii Bugescu si-au ipotecat locuinta
Adina Bugescu, fiica sotilor si pre-sales manager la Prospero spune ca parintii sai au inceput business-ul in 1991, pentru care au accesat un credit, garantand cu locuinta.
"Inainte sa inceapa productia, pentru ca a fost nevoie sa fie construite cuptoare din caramida, plus cladirea, langa casa, dobanda a ajuns la 80%. A fost o lovitura mare, foarte greu ne-am descurcat, riscam sa pierdem casa", povesteste Adina Bugescu.
Citeste si:
O casa distrusa de foc, scoasa la vanzare pe suma fabuloasa
Primele paini erau livrate cu Dacia 1310
Fiica sotilor Bugescu spune ca primele paini au fost vandute in 1993 si erau livrate cu ajutorul Daciei 1310. In medie, pe atunci, se produceau zilnic 500 de paini. Astazi, timisoreanca spune ca se fabrica de 15 ori mai multe.
Painea Prospero nu contine amelioratori
Adina Bugescu spune ca painea realizata de Prospero nu are niciun fel de amelioratori. Astfel ca, in timp ce o paine din comert se face in 2 ore, painea Prospero are nevoie de 7-24 de ore pentru a putea fi gata.
"Ar fi fost mult mai profitabil si am fi crescut mult mai repede daca am fi mers pe ce vrea piata. Insa noi am incercat sa tragem piata dupa noi, sa educam si sa explicam. Pe principiul: daca voi nu vreti, noi vrem. Am crescut atat de mult pentru ca am fost incapatanati si am muncit foarte mult.
Ne-am incapatanat, desi clientul a spus ca painea asta e prea mica, nu era umflata ca altele din comert. In final, clientii au ajuns la concluzia ca painea conteaza si poate sa faca diferenta. Aici intervine responsabilitatea producatorului, de fapt. Pot sa fac paine din prafuri, cu faina si cu prafuri sau paine doar din faina, apa, sare, un pic de drojdie si fara niciun fel de praf.
Dar sa fac paine fara prafuri este mai costisitor, iar cel mai important si costisitor ingredient este timpul. Insa, la finalul zilei este important sa te uiti in ochii clientului cand te intreaba ce e in produsul respectiv, iar ce-i spui, aia sa fie in paine", precizeaza timisoreanca.
La inceput, Prospero realiza doar trei sortimente de paine, iar in prezent, numarul lor a ajuns la 30.
"In 2006, aveam doar doua-trei magazine deschise in Timisoara, restul produselor erau vandute prin comertul traditional. Insa au aparut key accounts (retelele de magazine) care au sufocat producatorii. Atunci am fost nevoiti sa crestem prin magazinele noastre. Acum, 95% din productie o vindem prin spatiile noastre, iar restul la restaurante, gradinite etc", explica timisoreanca.
"Brutarul tau este un tip de treaba!"
In prezent, la Prospero lucreaza aproximativ 170 de persoane, sub sloganul "Brutarul tau este un tip de treaba!".
"Eu compar painea cu vinul. O paine buna este ca un vin de colectie, are un gust aparte. O paine adevarata este cea pe care poti s-o mananci singura cu ulei de masline si un pahar de vin si poate sa constituie o masa mai faina, mai interesanta si mai plina de gust decat daca ai manca o friptura. Painea poate sa faca diferenta, te poate ingrasa sau nu, te poate balona sau nu", precizeaza Adina Bugescu.
Citeste si:
Ramai des fara paine sau o arunci pentru ca se intareste? Conserva rezerve proaspete pentru 6 luni
Sursa foto: pexeles.com