DOCUMENT. Cererea pentru compensarea facturilor, pentru IMM-uri: fara ea, furnizorii NU acorda reducerea
compensare facturiimm-uri
Mnistrul Energiei, Virgil Popescu, a anuntat ca, din 27 noiembrie, IMM-urile romanesti pot depune cerere pentru compensarea facturilor la energie electrica si/sau gazele naturale.
Important de mentionat este ca furnizorii de energie si/sau gaze nu vor aplica compensarea facturilor, daca IMM-urile nu solicita acest lucru in scris.
Prin urmare, procedura difera de cea de care beneficiaza
persoanele fizice, acolo compensarea facandu-se automat, fara o solicitare prealabila.
"Ordinul pentru aprobarea procedurii si termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele in baza carora se realizeaza decontarea, precum si alte masuri necesare aplicarii prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021 - 2022, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilitati persoanelor care domiciliaza sau lucreaza in unele localitati din Muntii Apuseni si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost publicat in Monitorul Oficial.
Incepand cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrica si/sau gaze naturale aplica in facturile emise schema de compensare!
Incepand de astazi (27 noiembrie 2021 - n.r.), IMM-urile trebuie sa depuna cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrica si/sau gaze naturale. Daca cererea nu va fi transmisa, furnizorii nu vor aplica masura de compensare", a scris ministrul Popescu, pe pagina sa de Facebook.
DOCUMENT. Cererea pentru compensarea facturilor la energie si/sau gaze naturale, poate fi descarcata de AICI
Te-ar putea interesa si: Piata petroliera si bursele se prabusesc: noua varianta de virus a bagat spaima in investitori
Plafonarea preturilor se va aplica tuturor consumatorilor casnici, spitale publice si private (in conformitate cu Legea nr. 95/2006), unitatilor de invatamant publice si private (definite in Legea educatiei nationale nr. 1/2011), creselor, organizatiilor neguvernamentale, unitatilor de cult (cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006) si furnizorilor publici si privati de servicii sociale, prevazute in Nomenclatorul serviciilor sociale.
Pe langa pretul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia si de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021 - martie 2022, cu luarea in considerare a unui pret de referinta de 0,68 lei/kwh la energie electrica, respectiv la un pret de referinta al gazului natural de 125 lei/Mwh.
Ministrul a mai anuntat si care sunt cantitatile de energie pentru care se acorda compensatie:
-
300 kwh/luna - 1500 kWh energie electrica, pentru intreaga perioada (noiembrie 2021 - martie 2022)
-
echivalentul in kWh a 1.000 metri cubi de gaze naturale pentru intervalul noiembrie 2021 - martie 2022.