Din lumea afacerilor de pe la noi: Cel mai frecvent abuz in randul angajatilor, in timpul pandemiei
somaj tehnicangajatiangajatorifirmecompaniibusiness
Optimistii spun ca o situatie de criza naste oportunitati. Pesimstii neaga acest lucru, in timp ce realistii isi construiesc ei propriile ''oportunitati'', unii dintre ei incalcand drepturile altora, sau legea, sau dand nastere unor situatii ce nasc controverse. In aceasta ultima situatie se regasesc multi romani care, pe fondul coronacrizei, au intrat in somaj tehnic ... doar teoretic!
Mediul privat a fost puternic afectat de pandemie. Doar putinele au fost domeniile care au reusit sa faca profit in aceasta perioada, cele mai multe abia reusind sa se mentina pe linia de plutire. Foarte multe, insa, au fost doborate de socul instabilitatii financiare, ajungand dependente de masurile de sprijin acordate de stat.
Una dintre aceste masuri este somajul tehnic. Firmele au avut optiunea de a-si introduce angajatii sub aceasta forma de protectie sustinuta de stat. Masura era menita sa permita, mai tarziu, reluarea activitatii firesti a companiei, fara a rupe legatura dintre angajat si angajator, dar si de a lua de pe umerii managerilor povara unor cheltuieli care nu aveau de unde sa fie sustinute.
Insa nu putine au fost sesizarile primite de la oamenii care spun ca, desi au fost ''pe hartie'' in somaj tehnic, au fost chemati la munca. E abuziv acest lucru? Si da, si nu.
Oficial, fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, spunea anul trecut ca angajatii care au trecut prin aceasta situatie pot sa se planga Inspectoratelor Teritoriale de Munca.
Legal vorbind, asa este.
Pandemia, insa, fiind o situatie cu totul exceptionala, ne face sa ne intrebam daca aceasta ''legalitate'' acopera toate aspectele pe care le presupune aceasta criza. Spre exemplu, nu cred ca ar trebui sa fie ilegal ca un angajat in somaj tehnic sa fie rugat sa intocmeasca anumite rapoarte, analize, mai ales daca ele tin de necesitatea unor evaluari care sa determine solutii in cadrul organizatiei, ce nu mai pot fi amanate. Este vorba despre implicarea angajatului in bunul mers al companiei. E ca o mana de ajutor prieteneasca ca un specialist intr-un anumit domeniu, ce lucreaza pentru o firma fortata sa isi suspende activitatea, sa puna umarul la treaba pentru ca lucrurile sa poata evolua.
Desigur, de la a fi rugat sa faci activitati punctuale si urgente, pana la a fi solicitat la serviciu la fel ca inainte de somajul tehnic, sau chiar la un program prelungit, e cale lunga.
Discutia este, desigur, principiala. Din punct de vedere legal, aceste aspecte sunt transate in alb si negru: ai somaj, stai acasa si nu faci nimic. Insa business-ul se desfasoara, de cele mai multe ori, in zona gri ...
Te-ar putea interesa si:
Anunt de ultima ora: Ce se intampla cu sporurile bugetarilor in 2021
Economia zonei euro se indreapta spre o noua recesiune. Campaniile lente de vaccinare atarna greu de gatul economiilor
Mari companii ale lumii lucreaza impreuna pentru a crea un pasaport de vaccinare digital
Ce stim pana acum despre redeschiderea scolilor: Redeschiderea, posibil in 8 februarie. Tematica examenelor ar putea fi schimbata
Sursa foto: freepik.com