Demisia - cuvantul de ordine pe piata muncii, in 2022. Schimbarea jobului a redevenit o alegere si a incetat sa mai fie o constrangere
demisiemarea demisionealaangajatidemisii 2022
Piata muncii a traversat perioade de schimbari radicale, desi petrecute intr-un timp foarte scurt. De la izbucnirea pandemiei si pana in prezent, angajatii si angajatorii au trecut prin cel putin trei etape majore.
Prima etapa a fost in 2020, la debutul pandemiei, cand angajatorii s-au confruntat cu restrictii, fiind nevoiti in unele cazuri sa faca restructurari, ceea ce a determinat angajatii sa isi caute noi joburi, mai mult de nevoie decat de voie.
In 2021 deja lucrurile s-au schimbat, aparitia vaccinurilor a permis o mai ampla redeschidere a economiei, iar relaxarea s-a simtit atat in numarul cererilor de forta de munca, cat si in oferta. Oamenii au inceput sa aplice pentru noi joburi, mai mult din dorinta de schimbare, de evolutie decat pentru ca nu aveau incotro.
In 2022, daca situatia epidemiologica nu se inrautateste si nu asistam la aparitia unor valuri pandemice si mai agresive, vom vedea materializarea fenomenului anticipat inca de anul trecut de catre specialistii in resurse umane:
marea demisioneala. Angajatii isi vor descatusa dorintele reprimate in ultimii doi ani, cand, de teama incertitudinii, au ezitat sa faca schimbarile pe care si le doreau in cariera.
Angajatii au din ce in ce mai mult curaj
"Daca in 2020 am vazut candidati nevoiti sa faca schimbari profesionale ca urmare a disponibilizarilor si a transformarilor impuse de pandemie, in 2021 s-a resimtit puternic faptul ca schimbarea jobului a redevenit o alegere si a incetat sa mai fie o constrangere, ca in anul anterior. Am vazut candidati mai curajosi ca oricand, iar asta s-a reflectat in cifre record la nivel de aplicari: 12,6 milioane, cele mai multe din ultimii zece ani", ne explica Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
In cifre, numarul candidaturilor depuse este cu 34% mai mare ca in 2019 si cu 5% mai mare ca in 2020, 2021 fiind si anul cu cele mai multe aplicari din ultimul deceniu pentru eJobs Romania, iar oferta de angajare a fost foarte apropiata de nivelul pietei din perioada prepandemica: aproape 365.000 de joburi noi au fost scoase la bataie in 2021, cu doar 5% mai putine ca in 2019 si, totodata, cu 22% mai multe ca in 2020.
Domeniile care au atras cele mai multe CV-uri in 2021 au fost Retail, Prestari servicii, Call-center/BPO, IT/Telecom si Financiar/Banking. La polul opus, cele mai putine aplicari au ajuns la angajatorii care activeaza in Industria textila, Asigurari, Educatie/Training, dar si Sport & Wellness.