Deficitul de personal din industria HoReCa, o problema reala in randul antreprenorilor din Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Deficitul de personal din industria HoReCa, o problema reala in randul antreprenorilor din Romania
Deficitul de personal din industria HoReCa, o problema reala in randul antreprenorilor din Romania
de Redactia Manager la 22 Aug. 2019
Urmareste-ne pe Google News
horecaforta de muncarecrutare

Industria HoReCa, desi atractiva pentru multi antreprenori, se numara printre cele mai riscante domenii de activitate din Romania, potrivit unui studiu efectuat la finalul anului 2018. Un adevarat antreprenor este constient ca drumul catre succes nu este niciodata drept. Provocarile si riscurile pot aparea la orice pas.

Chiar si o idee stralucita de business poate fi sortita esecului, in cazul in care managerii nu dau dovada de spirit prevazator, luandu-si toate masurile necesare pentru a-si duce planurile profesionale in directia dezvoltarii afacerii. 


Emigrarea, sinonimul cautarii satisfactiilor profesionale

Unul dintre principalele criterii de selectie a unui loc de munca este nivelul salarial. De aceea, numarul romanilor care aleg sa lucreze in strainatate nu este deloc de neglijat. Acestia isi doresc locuri de munca mai bine platite, atat pentru satisfactia personala, cat mai ales pentru a-si intretine familia.


Astfel, 200 de romani pleaca zilnic din tara, mai bine de 50% dintre acestia fiind barbati cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. La o interpretare a acestor date, constatam ca emigrarea este un fenomen frecvent in randul celor care reprezinta „capul familiei”. Cu alte cuvinte, barbatii sunt nevoiti sa plece din tara pentru a castiga o suma care sa acopere cheltuielile totale ale familiei, in contextul in care salariile din tarile-gazda sunt mai mari decat cele din Romania, pentru aceleasi posturi. 


Lipsa resursei umane, cauza declinului restaurantelor

Emigrarea duce la una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta antreprenorii din industria HoReCa: deficitul de personal. Nu de putine ori se intampla ca un restaurant sa ajunga in pragul falimentului din cauza numarului insuficient de angajati. De exemplu, intr-un restaurant unde vin zilnic foarte multe persoane, activitatea angajatilor este intensa. Acestia, fiind in numar mult prea mic, ajung, la un moment dat, sa nu mai faca fata solicitarilor si nevoilor clientilor, lucru care, intamplandu-se in mod repetat, creeaza o stare generala de nemultumire in randul celor care frecventeaza restaurantul.

In cele din urma, reputatia brand-ului este serios afectata sau chiar distrusa. În cazul in care nu se vor gasi suficienti angajati care sa poata face fata activitatilor restaurantului, incepe declinul afacerii.


O alta problema legata de resursa umana din industria HoReCa este reprezentata de lipsa competentelor profesionale ale angajatilor. Comunicarea nesatisfacatoare, conditiile de servire de slaba calitate, felul indoielnic in care se prepara mancarea sunt doar cateva minusuri des intalnite in restaurantele din Romania. La o analiza mai profunda, si acestea sunt in stransa legatura cu fenomenul emigrarii: romanii care detin aptitudinile necesare aleg sa lucreze in strainatate, datorita castigurilor mai bune, iar forta de munca actuala nu mai este suficienta.

In acest context, antreprenorii, aflati in cautarea personalului care sa ii ajute sa isi desfasoara activitatea, ajung sa angajeze oameni ale caror competente profesionale nu se ridica la inaltimea cerintelor si asteptarilor din domeniu. În realitate, insa, lipsa resursei umane si resursa umana slab pregatita sunt doua probleme la fel de grave, cauze ale declinului unui numar important de restaurante din tara noastra. 


Resursa umana asiatica, o solutie pentru deficitul de personal

Romania ramane in continuare una dintre tarile in care emigrarea este un fenomen frecvent, insa este de luat in considerare si numarul strainilor care vin sa lucreze aici. Situatia sociala si economica a acestora este similara cu a noastra: salariile din tarile natale nu sunt multumitoare si sunt mai mici comparativ cu cele care li se ofera in Romania.

Forta de munca din strainatate reprezinta o reala oportunitate pentru industria HoReCa, o oportunitate pe care au inceput sa o valorifice din ce in ce mai multi antreprenori. Personalul asiatic este des intalnit in multe restaurante din tara, datorita calitatilor profesionale pe care le detine. Vietnamezi, nepalezi, filipinezi - toti apreciaza munca, pe care o fac cu responsabilitate, datorita sistemului educational in care au fost crescuti. 

De aceea, antreprenorii care intentioneaza sa-si deschida un business in industria HoReCa sau care au deja unul si se confrunta cu deficitul de personal opteaza pentru varianta de a angaja asiatici. Romanii au inceput sa devina din ce in ce mai deschisi in privinta diversitatii gusturilor culinare, lucru care se reflecta in specificul restaurantelor. Atat in Bucuresti, cat si in orasele din provincie, exista restaurante cu specific asiatic, indragite de clienti pentru experienta care li se ofera: de la mancarurile cu specific local, pana la felul in care sunt serviti si atmosfera locului. Totodata, asiaticii reprezinta resursa umana potrivita si pentru restaurantele cu specific international, datorita abilitatii de a se adapta cu usurinta si datorita dorintei de a se dezvolta. Astfel, antreprenorii care detin restaurante cu specific romanesc sau european gasesc in angajatii asiatici sprijinul necesar pentru a le oferi clientilor servicii de foarte buna calitate.

Pentru ca orice afacere sa cunoasca succesul este esential sa fie adus „omul potrivit, la locul potrivit”, deviza pe care International Work Finder a transformat-o in principiul-cheie al activitatilor de recrutare pe care le desfasoara. IWF vine in sprijinul celor pentru care forta de munca a devenit o reala problema, prin recrutarea profesionistilor din cele mai variate domenii: de la constructii, la industria SPA; de la IT, la sectorul auto.

Si domeniul HoReCa se numara printre punctele forte ale firmei de recrutare IWF: o multime de companii de succes au angajat, de exemplu,
muncitori vietnamezi prin International Work Finder, oameni harnici si cu respect pentru munca. 


Aceasta companie de recrutare acorda tot sprijinul necesar in privinta intocmirii formalitatilor de imigrare, ceea ce duce la economia de timp pentru angajatori. Cel mai important, pentru a-si asigura clientii ca vor beneficia de o echipa pregatita pe termen lung, International Work Finder are in vedere si integrarea culturala a asiaticilor, prin workshop-uri in urma carora acestia vor invata limbile romana si engleza si se vor adapta la modelul cultural roman. Astfel, se reduce in mod semnificativ riscul ca imigrantii sa nu se obisnuiasca. Mai mult, pentru acele cazuri exceptionale, compania de recrutare asigura inlocuirea gratuita a resursei umane, in baza unei garantii de care clientii beneficiaza. 



Resursa umana necorespunzatoare duce la esecul oricarei afaceri. De aceea, oamenii potriviti, la locurile potrivite, oameni responsabili, care valorizeaza munca, mai ales intr-un domeniu cu atat de multe provocari cum este industria HoReCa, vor ramane intotdeauna un factor esential al succesului.

 

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x