Chiar si o idee stralucita de business poate fi sortita esecului, in cazul in care managerii nu dau dovada de spirit prevazator, luandu-si toate masurile necesare pentru a-si duce planurile profesionale in directia dezvoltarii afacerii.
Unul dintre principalele criterii de selectie a unui loc de munca este nivelul salarial. De aceea, numarul romanilor care aleg sa lucreze in strainatate nu este deloc de neglijat. Acestia isi doresc locuri de munca mai bine platite, atat pentru satisfactia personala, cat mai ales pentru a-si intretine familia.
Astfel, 200 de romani pleaca zilnic din tara, mai bine de 50% dintre acestia fiind barbati cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. La o interpretare a acestor date, constatam ca emigrarea este un fenomen frecvent in randul celor care reprezinta „capul familiei”. Cu alte cuvinte, barbatii sunt nevoiti sa plece din tara pentru a castiga o suma care sa acopere cheltuielile totale ale familiei, in contextul in care salariile din tarile-gazda sunt mai mari decat cele din Romania, pentru aceleasi posturi.
Emigrarea duce la una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta antreprenorii din industria HoReCa: deficitul de personal. Nu de putine ori se intampla ca un restaurant sa ajunga in pragul falimentului din cauza numarului insuficient de angajati. De exemplu, intr-un restaurant unde vin zilnic foarte multe persoane, activitatea angajatilor este intensa. Acestia, fiind in numar mult prea mic, ajung, la un moment dat, sa nu mai faca fata solicitarilor si nevoilor clientilor, lucru care, intamplandu-se in mod repetat, creeaza o stare generala de nemultumire in randul celor care frecventeaza restaurantul.
In cele din urma, reputatia brand-ului este serios afectata sau chiar distrusa. În cazul in care nu se vor gasi suficienti angajati care sa poata face fata activitatilor restaurantului, incepe declinul afacerii.
O alta problema legata de resursa umana din industria HoReCa este reprezentata de lipsa competentelor profesionale ale angajatilor. Comunicarea nesatisfacatoare, conditiile de servire de slaba calitate, felul indoielnic in care se prepara mancarea sunt doar cateva minusuri des intalnite in restaurantele din Romania. La o analiza mai profunda, si acestea sunt in stransa legatura cu fenomenul emigrarii: romanii care detin aptitudinile necesare aleg sa lucreze in strainatate, datorita castigurilor mai bune, iar forta de munca actuala nu mai este suficienta.
In acest context, antreprenorii, aflati in cautarea personalului care sa ii ajute sa isi desfasoara activitatea, ajung sa angajeze oameni ale caror competente profesionale nu se ridica la inaltimea cerintelor si asteptarilor din domeniu. În realitate, insa, lipsa resursei umane si resursa umana slab pregatita sunt doua probleme la fel de grave, cauze ale declinului unui numar important de restaurante din tara noastra.
Romania ramane in continuare una dintre tarile in care emigrarea este un fenomen frecvent, insa este de luat in considerare si numarul strainilor care vin sa lucreze aici. Situatia sociala si economica a acestora este similara cu a noastra: salariile din tarile natale nu sunt multumitoare si sunt mai mici comparativ cu cele care li se ofera in Romania.
Forta de munca din strainatate reprezinta o reala oportunitate pentru industria HoReCa, o oportunitate pe care au inceput sa o valorifice din ce in ce mai multi antreprenori. Personalul asiatic este des intalnit in multe restaurante din tara, datorita calitatilor profesionale pe care le detine. Vietnamezi, nepalezi, filipinezi - toti apreciaza munca, pe care o fac cu responsabilitate, datorita sistemului educational in care au fost crescuti.
De aceea, antreprenorii care intentioneaza sa-si deschida un business in industria HoReCa sau care au deja unul si se confrunta cu deficitul de personal opteaza pentru varianta de a angaja asiatici. Romanii au inceput sa devina din ce in ce mai deschisi in privinta diversitatii gusturilor culinare, lucru care se reflecta in specificul restaurantelor. Atat in Bucuresti, cat si in orasele din provincie, exista restaurante cu specific asiatic, indragite de clienti pentru experienta care li se ofera: de la mancarurile cu specific local, pana la felul in care sunt serviti si atmosfera locului. Totodata, asiaticii reprezinta resursa umana potrivita si pentru restaurantele cu specific international, datorita abilitatii de a se adapta cu usurinta si datorita dorintei de a se dezvolta. Astfel, antreprenorii care detin restaurante cu specific romanesc sau european gasesc in angajatii asiatici sprijinul necesar pentru a le oferi clientilor servicii de foarte buna calitate.
Pentru ca orice afacere sa cunoasca succesul este esential sa fie adus „omul potrivit, la locul potrivit”, deviza pe care International Work Finder a transformat-o in principiul-cheie al activitatilor de recrutare pe care le desfasoara. IWF vine in sprijinul celor pentru care forta de munca a devenit o reala problema, prin recrutarea profesionistilor din cele mai variate domenii: de la constructii, la industria SPA; de la IT, la sectorul auto.
Si domeniul HoReCa se numara printre punctele forte ale firmei de recrutare IWF: o multime de companii de succes au angajat, de exemplu, muncitori vietnamezi prin International Work Finder, oameni harnici si cu respect pentru munca.
Aceasta companie de recrutare acorda tot sprijinul necesar in privinta intocmirii formalitatilor de imigrare, ceea ce duce la economia de timp pentru angajatori. Cel mai important, pentru a-si asigura clientii ca vor beneficia de o echipa pregatita pe termen lung, International Work Finder are in vedere si integrarea culturala a asiaticilor, prin workshop-uri in urma carora acestia vor invata limbile romana si engleza si se vor adapta la modelul cultural roman. Astfel, se reduce in mod semnificativ riscul ca imigrantii sa nu se obisnuiasca. Mai mult, pentru acele cazuri exceptionale, compania de recrutare asigura inlocuirea gratuita a resursei umane, in baza unei garantii de care clientii beneficiaza.
Resursa umana necorespunzatoare duce la esecul oricarei afaceri. De aceea, oamenii potriviti, la locurile potrivite, oameni responsabili, care valorizeaza munca, mai ales intr-un domeniu cu atat de multe provocari cum este industria HoReCa, vor ramane intotdeauna un factor esential al succesului.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212