Declin abrupt pentru productia de gaze naturale a OMV Petrom
omv petromgaze naturaleproductie gazeromgazpret gazzacaminte naturale
Noul an a inceput cu stangul pentru compania OMV Petrom, a carei productie de gaze naturale inregistreaza scaderi dramatice.
Petrom a raportat o noua scadere a productiei de gaze naturale in primul trimestru al acestui an. Productia a fost de 82.000 de barili echivalent petrol (bep) pe zi, in scadere cu 2,3% fata de ultimul trimestru al acestui an, si, mai relevant, in scadere cu 7,8% fata de acelasi trimestru din anul precedent.
La petrol, declinul este ceva mai mic. In primul trimestru al acestui an, productia de titei si condensat a fost de 71.000 bep/zi in primul trimestru al acestui an, cu 1,3% sub nivelul consemnat in ultimul trimestru al anului trecut si cu 2,7% sub nivelul din primul trimestru al anului 2018, potrivit datelor prezentate de companie.
Ca urmare a scaderii productiei de gaze, si vanzarile catre terti au scazut fata de primul trimestru al anului trecut (9,79 TWh fata de 12,13 TWh, minus 19%), dar se pare ca Petrom a folosit mai mult gaz pentru productia de energie electrica: in primul trimestru al anului, centrala de la Brazi a produs 1,08 TWh de energie electrica, fata de doar 0,89 TWh in primul trimestru din 2018.
Oficialii companiei au atras in repetate randuri atentia asupra faptului ca zacamintele din Romania sunt din ce in ce mai imbatranite, iar declinul natural scade productia de hidrocarburi a tarii, fiind nevoie de investitii substantiale in zona de explorare si productie. Asta in conditiile in care ultimele reglementari (impunerea de preturi plafonate la gaze, cresterea taxarii) au afectat serios planurile de investitii ale companiei petroliere.
Pe de alta parte, proiectul de exploatare a resurselor de gaze din Marea Neagra, din perimetrul Neptun Deep, este inghetat, tot din cauza taxelor suplimentarer introduce de legea offshore anul trecut, dar si de impredictibilitatea cadrului de taxare. O decizie finala de investitie in perimetrul in care ar fi reserve cuprinse intre 42 si 84 de miliarde de barili de petrol ar fi trebuit luata inca de anul trecut, dar companiile ExxonMobil si Petrom, care sunt implicate in proiect, au amanat decizia fara a mai avansa vreun termen.
OMV Petrom, liderul pietei din Europa Centrala si de Est
OMV Petrom, cel mai mare producator de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est si a doua mare companie din Romania, dupa Romgaz.
OMV Petrom activeaza in Romania pe intregul lant valoric de gaze naturale, de la productie si procesare la comercializare si furnizare. Productia de gaze a OMV Petrom poate acoperi aproximativ 40% din cererea de gaze naturale din Romania.
In 2017, OMV Petrom, condus de Mariana Gheorghe, a fost implicata intr-un scandal de evaziune fiscala. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au pregatit un dosar referitor la eventuale fapte de evaziune fiscala si probleme legate de contractul de privatizare in urma caruia OMV a cumparat Petrom.
OMV Petrom a realizat, in 2018, cel mai mare profit din ultimii cinci ani
OMV Petrom a anuntat ca a realizat anul trecut un profit net de 4,07 miliarde lei, in crestere cu 64% fata de nivelul din 2017. Acesta este cel mai mare castig net obtinut din 2013 incoace, cand a realizat un profit net de 4,8 miliarde lei.
Valoarea vanzarilor consolidate in 2018 a fost de 22,523 miliarde lei, cu 16% mai mare decat in 2017, datorita cresterii preturilor marfurilor si a volumului vanzarilor de electricitate, contrabalansate partial de volume mai mici ale vanzarilor de gaze naturale si produse petroliere.
Costurile de productie la nivel de Grup au fost de 11,18 USD/bep, cu 3% mai mari decat nivelul din 2017, in principal din cauza cursului de schimb nefavorabil si a productiei disponibile pentru vanzare mai scazute, partial contrabalansate de cheltuielile mai mici cu personalul si serviciile. Costul de productie in Romania a fost de 11,38 USD/bep, cu 4% mai mare decat in 2017; exprimat in lei/bep, a crescut cu 2%, la 44,83 lei/bep.
Investitiile in valoare de 4,289 miliarde lei in 2018 au fost cu 44% mai mari comparativ cu 2017. Investitiile in activitatile Upstream (explorare si productie – n.r.) au reprezentat 73% din totalul investitiilor la nivel de Grup si au fost de 3,15 miliarde lei in 2018, cu 29% mai mari decat in 2017, rezultat al intensificarii activitatilor de foraj si reparatii capitale, partial contrabalansate de numarul mai mic al proiectelor de redezvoltare a zacamintelor aflate in executie.
Directoratul propune un dividend de 0,0270 lei/actiune pentru 2018, in crestere cu 35% fata de 2017, ceea ce implica o rata de distribuire din profitul net de 38%. Comparand cu datele publicate la BVB, unde compania OMV Petrom este listata (simbol: SNP), aceasta este cea mai mare valoare a dividendelor din 2013 incoace, cand a fost de 0,03 lei/actiune.
Propunerea finala privind dividendul va fi supusa aprobarii de catre Consiliul de Supraveghere si AGA din aprilie 2019.
Grupul austriac OMV detine un numar de 28.894.467.414 actiuni (51,01% din total), ceea ce inseamna ca va incasa din dividende suma de 780.150.620 lei, conform calculelor noastre.
Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 11.690.694.418 actiuni (20,63% din total), asadar valoarea dividendelor care i se cuvin este de 315.648.749 lei.
Restul de 28,35% din capitalul social este detinut de alti actionari.
Citeste si:
Inflatia lunara s-a temperat la 0,49%, dar rata anuala a ajuns la 4%