De pe piata muncii din SUA vine un semnal de alarma pentru angajatorii romani: cum isi tin americanii angajatii aproape, cu bonusuri si bani de investitii
beneficii extrasalarialesaptaman de lucru scurtaconcediu odihna
Pe principiul globalizarii, un eveniment sau un fenomen care ia nastere pe o piata a lumii, are efecte, mai mici sau mai mari, in alt colt al Globului. Asa se intampla, de exemplu, cu piata muncii din Statele Unite, dinspre care ne asteptam sa vina in Europa un curent pe cat de interesant, pe atat de provocator pentru mediul de business.
Peste Ocean, pe fondul crizei acute a fortei de munca, angajatorii se vad nevoiti sa fie mai darnici in privinta beneficiilor.
Nici Europa nu e straina de lipsa de personal in companii, iar managerii locali au inceput si ei sa majoreze benefiicile, insa in SUA se aplica deja masuri ample, cum ar fi o saptamana de lucru redusa sau bani de investitii imobiliare, in timp ce la noi inca primeaza tichetele de masa sau abonamentele la clinici medicale.
Pentru a-si fideliza angajatii si a atrage personal, unele companii din SUA ofera bani pentru investitii imobiliare
Beneficiile oferite de companiile americane au ajuns atat de departe, incat unele merg pana la a acorda angajatilor bani pentru investitii
imobiliare.
Platforma de investitii imobiliare Mynd ofera angajatilor sai o mica "portie" din ceea ce ofera clientilor. Angajatii cu o vechime mai mare de cinci ani in cadrul organizatiei vor primi 60.000 de dolari pentru a fi sprijiniti in achizitionarea propriei lor proprietati de investitii.
"Ne confruntam cu o provocare si incercam sa gasim o modalitate care sa creeze un castig de ambele parti", explica CEO-ul companiei.
Desigur, exista anumite criterii pentru folosirea banilor, de exemplu, fondurile trebuie folosite pentru o proprietate inchiriata prin portalul companiei, iar beneficiul se adreseaza numai in timpul celui de-al cincilea an implinit de la angajare, dar este o masura care are sanse reale de a combate deficitul de forta de munca.
Alti angajatori de peste Ocean s-au gandit sa ofere lucratorilor mai mult timp liber
Saptamana de lucru mai scurta este printre cele mai noi beneficii ale pietei muncii. Nu putine sunt companiile care au trecut la saptamana de lucru de 32 de ore si pastrarea intacta a salariilor angajatilor. Particularitati ale acestui model de lucru sunt, insa, mai multe, insa majoritatea companiilor ofera flexibilitate si sansa angajatilor de a-si alege cum isi grupeaza zilele libere.
Concediu de odihna platit INAINTE de a incepe munca
Alte companii, alte beneficii. Unele firme americane au adoptat un sistem de plata pentru concediul de odihna, inainte de inceperea primei zile de munca. Practic, inainte de a veni la noul job, in prima zi, angajatorul iti ofera o saptamana de concediu platita.
Acesta este cazul Agentiei de relatii publice MikeWorldWide (MWW). "Multi dintre candidatii cu care discutam aveau mai multe oferte, asa ca a trebuit sa ne diferentiem", explica Gina Cherwin, vicepresedinte executiv in cadrul organizatiei.
Mai mult decat atat, lucratorii care decid sa paraseasca compania, daca dau un preaviz cu patru saptamani, vor primi o saptamana suplimentara de plata dupa ultima zi de lucru.
Dat fiind faptul ca si statele europene, implicit Romania, se confrunta cu aceleasi provocari date de deficitul de forta de munca, e foarte posibil ca astfel de beneficii sa isi faca aparitia si la noi in tara, in incercarea managerilor locali de a-si tine echipele unite si de a reusi sa atraga personal nou.