De luni, investitorii pot depune cererile de finantare pentru schema de ajutor de stat
mfpschema de ajutor de statfinantaribanifirmecompanii
Incepand de luni, 10 septembrie, investitorii pot depune cererile de finantare pentru schema de ajutor de stat 807/2014, potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP). Iniţial, Guvernul a anunţat deschiderea schemei de ajutor de stat începând cu data de 27 august 2018, dar termenul a fost amânat până după adoptarea rectificării bugetare, care a intrat în vigoare de vineri, 7 septembrie.
Bugetul alocat schemei in acest an pentru emiterea de acorduri pentru finantare cu plata in perioada 2019-2021 este de 614 milioane lei.
"Cei 614 milioane de lei reprezinta prima alocare bugetara din anul 2018 din bugetul schemei de ajutor de stat neutilizat pana in anul 2018 in valoare de 1,8 miliarde lei”, a precizat MFP intr-un comunicat de presa din 29 august.
Aceasta suma este cu 3,8% mai mica decat cea anuntata initial ca buget anual alocat programului, respectiv de 638 milioane de lei (aproximativ 145 de milioane de euro).
Valoarea minima a investitiei pe care o pot solicita investitorii este de 13,5 milioane lei (aproximativ 3 milioane de euro). Operatorul economic poate demara proiectul de investitii dupa depunerea cererii de acord pentru finantare. Cererile de acord pentru finantare se depun in sesiune continua, pana la data epuizarii bugetului anual. Companiile care pot solicita ajutor de stat in baza acestei scheme sunt intreprinderi nou-infiintate sau cel in activitate, atat IMM-uri, cat si intreprinderi mari.
Cererile de acord pentru finantare, insotite de documentele justificative, se transmit la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice, din Bd. Libertatii nr. 16, sector 5, Bucuresti, mentionandu-se pe plic: „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 807/2014”. Aceste cereri se analizeaza si se solutioneaza in ordinea inregistrarii si in limita creditelor de angajament si bugetare aprobate prin legile bugetare anuale.
MFP va publica pe site-ul sau, saptamanal, lista cererilor de acord pentru finantare depuse si stadiul analizei acestora (in analiza, s-a emis acord, s-a emis scrisoare de respingere, in asteptare, dupa caz). Cererile de acord pentru finantare nesolutionate pana la data epuizarii creditelor de angajament si bugetare aprobate prin legile bugetare anuale se restituie companiilor.
"In cazul in care, in urma evaluarii se emit scrisori de respingere a cererilor de acord pentru finantare, si astfel raman disponibile credite de angajament si bugetare cererile de acord pentru finantare ramase in asteptare, care nu au facut obiectul evaluarii din cauza faptului ca ajutorul solicitat depasea bugetul alocat, se vor analiza in ordinea inregistrarii. Pentru Cererile de acord pentru finantare, aflate initial in asteptare, termenele de analiza/solutionare prevazute de actul normativ vor curge de la data publicarii pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a listei saptamanale a cererilor depuse”, se explica intr-un document de presa al Finantelor.