De ce trebuie sa ne luam gandul de la maririle de salarii in 2024
marire de salariumajorare salarialasalarii 2024
Anul acesta este unul dificil pentru mediul privat romanesc. Provocarile vin din toate directiile si poverile la fel, mai ales din zona fiscala, acolo unde recentele modificari adauga pietre suplimentare pe umerii deja cocosati ai antreprenorilor locali cinstiti.
O firma in 2024 se tine pe picioare cu eforturi colosale, sacrificii si uneori zero satisfactii sau profituri care nu justifica sacrificiul.
Noile modificari fiscale si spatiul fiscal tot mai restrans, lipsa de predictibilitate, conditiile economice precare si incerte, atat in Romania, cat si pe plan extern in mare parte, criza fortei de munca sunt doar principalii factori ce destabilizeaza afacerile locale, spre nesansa noastra a tuturor. Nesansa fiindca o tara sanatoasa din perspectiva economica se poate construi doar cu un sector privat puternic, sustinut spre prosperitate de stat, nu impovarat cu responsabilitati care nu ii apartin - cum ar fi fortarea de a participa la acoperirea deficitului bugetar cu un efort fiscal peste puterea multor firme.
Sectorul privat reprezinta motorul unei economii de piata, dar adesea e tratat ca inamicul statal numarul 1.
De suferit avem cu totii, fie ca suntem antreprenori sau angajati, ori simpli cetateni. Fara un mediu privat performant, nu avem crestere economica reala, nu avem posibilitatea de a ne sustine si dezvolta independent si sanatos.
Ca angajati, pierdem in primul rand in mod direct, fiindca fie avem parte de concedieri, fie de salarii "inghetate", fiindca de acolo de unde nu e, nu ai ce sa ceri.
Anul 2024 e poate unul dintre cele mai proaste momente pe care ti le poti alege pentru a solicita o marire de leafa.
In general, atunci cand compania se confrunta cu dificultati financiare sau cu o perioada de incertitudine economica, este posibil sa fie dificil sa obtii o marire de salariu. Companiile ar putea fi mai putin dispuse sa ofere cresteri salariale in aceste momente.
Prin urmare, daca te gandesti sa ceri bani mai multi pentru munca pe care o prestezi, calculeaza-ti pasii de doua ori, pentru a nu ajunge pe lista celor propusi spre disponibilizare.
Totusi, ai putea avea sanse sa primesti un salariu mai mare, daca il meriti cu adevarat
Totusi, nu toti angajatii ar trebui bagati in aceeasi oala. Exista situatii in care, in pofida contextului economic dificil, poti sa te incumeti
sa ceri un salariu mai mare.
Spre exemplu, atunci cand aduci o contributie importanta companiei, cand continui sa dai randament, sa aduci rezultate favorabile, cand faci performanta pe scaunul pe care-l ocupi.
Daca ai cifrele de partea ta si rapoartele de evaluare sunt pozivite (sau soliciti o evaluare, in caz ca nu ai deja una recenta, pe ultimul an de zile), ai sansele de partea ta sa obtii un raspuns favorabil la cererea pentru majorare salariala.
In acelasi timp, nu uita ca daca nu ai atins obiectivele stabilite sau nu ai avut o performanta remarcabila in ultima perioada, ar putea fi mai bine sa astepti pana cand poti demonstra o imbunatatire in performanta inainte de a cere o marire de salariu.
Foto: freepik.com