De ce nu e usoara viata managerilor din Romania: ce probleme intampina, iar angajatii habar n-au
patronimanagerioameni de afaceribusiness
In imaginatia multor salariati care nu au avut niciodata o functie de raspundere, a fi manager, a gestiona o afacere te face din start nu doar bogat, ci iti aduce si liniste, satisfactie garantata si in general doar bune.
Ei bine, nu e asa. Am putea spune ca, din contra, viata de manager e mai complicata decat cea a unui angajat, desi acesta din urma merita, bineinteles, toata aprecierea si respectul pentru munca si implicarea sa.
Cum arata viata managerilor locali, din perspectiva dificultatilor pe care le infrunta
Totusi, managerii se confrunta cu probleme si provocari pe care angajatii obisnuiti nu au de unde sa le cunoasca, motiv pentru care facem o trecere in revista a celor mai importante:
Lipsa de predictibilitate legislativa si mai ales fiscala. Mediul legislativ si fiscal din Romania este intr-o continua schimbare, ceea ce poate face dificila mentinerea conformitatii si adaptarea rapida a afacerii la noile reglementari. Nu de putine ori, managerii locali s-au trezit ca e nevoie sa-si schimbe radical planul de afaceri sau bugetul de cheltuieli, fiindca normele fiscale au fost modificate "peste noapte".
Gasirea de talente sau de angajati devotati si priceputi. Gasirea si mentinerea angajatilor talentati este o provocare constanta. Competitia acerba pe piata fortei de munca poate face dificila atragerea si retentia celor mai buni profesionisti. E foarte dificil sa gasesti si sa pastrezi oameni valorosi, talentati si devotati, intr-o societate in care tot mai multi vad munca in sine ca pe o corvoada si cauta fel si fel de alte metode sa-si castige traiul.
Evolutia tehnologica e o alta mare provocare. Intr-o era dominata de inovatie si tehnologie in continua schimbare, managerii trebuie sa tina pasul cu noile tendinte si sa incorporeze tehnologiile emergente in afacerile lor pentru a ramane competitive. Cine pierde trenul, isi poate pierde banii, munca si investitiile de-o viata facute intr-o afacere.
Accesul ingreunat la finantare. In conditiile unui mediu economic volatil, accesul la finantare poate fi o provocare pentru multe companii din Romania, in special pentru cele mici si mijlocii. In ultimii ani, problema finantarii s-a acutizat, din cauza inflatiei crescute, ce a determinat BNR sa majoreze dobanda-cheie si sa inaspreasca politicile pe piata monetara. Bancile comerciale au scumpit dobanzile si au ingreunat accesul la finantare, atat pentru firme, cat si pentru populatie.
Clasamentul problemelor si provocarilor se termina cu eterna birocratie si vesnica lipsa a infrastructurii. Infrastructura subdezvoltata si birocratia excesiva pot reprezenta obstacole semnificative pentru dezvoltarea afacerilor in Romania, necesitand adesea eforturi suplimentare si resurse pentru a le depasi.
Foto: freepik.com