De ce esti refuzat dupa interviul de angajare? Iata 4 greseli din CV care te saboteaza
greseli cvconcepere cvminciuni cv
Curriculum-ul Vitae, CV-ul, este cartea ta profesionala de vizita. De felul in care-l concepi depinde obtinerea unui loc de munca mai bun, mai bine platit si care, in cele din urma, te poate propulsa si mai sus in cariera.
CV-ul trebuie sa functioneze in favoarea, nu in defavoarea ta.
Prin el atragi atentia asupra puterii tale de munca, asupra realizarilor tale, si asupra cunostintelor tehnice.
Potrivit
eJobs.ro, iata patru greseli pe care nu trebuie sa le faci in CV
1. Nu ai subliniat realizarile
CV-il tau, viata ta profesionala! De aceea, pune accent pe ce ai realizat. Foloseste verbe la perfectul compus, care arata ce anume ai realizat, ai planificat, ai organizat, de ce anume ai fost raspunzator. De asemenea, nu este indicat sa folosesti tot felul de semne pentru organizarea ideilor, un CV poate fi mai usor citit daca este scris cursiv.
Acorda o atentie si realizarilor tale din timpul studiilor, dar ai grija ca acest lucru nu mai este relevant daca lucrezi in domeniul respectiv de mai mult de doi ani.
Fiind in epoca IT, este musai sa notezi tot ceea ce stii sa faci in domeniul calculatoarelor: cunostinte hardware, software, limbaje de programare, baze de date, etc. Nu mentiona, insa, lucruri pe care nu le-ai mai facut de mult sau nu le-ai facut niciodata. Daca, in cadrul interviului de angajare, vei fi intrebat despre acea operatiune, vei parea ridicol, nestiind ce sa raspunzi.
2. Nu ai folosit cronologia inversa
La capitolul experienta, incepe cu ultimul loc de munca si continua in ordine cronologica inversa cu urmatoarele joburi, trecand si numele angajatorului, data de inceput si pe cea de sfarsit a activitatii, titlul jobului si o descriere succinta a acestuia. Daca nu ai mai llucrat pana acum, completeaza orice experienta relevanta, platita sau nu.
3. Nu esti sincer
Ai grija sa nu inventezi nimic in CV-ul tau! Fii cat se poate de sincer! A minti in CV este un fapt impardonabil. Angajatorul poate verifca si, daca va constata ca exista inadvertente, poti sa spui adio locului de munca pe care ti-l doreai atat de mult.
In acelasi timp, nu trece informatiile inghesuit ca sa incapa pe o singura pagina. Scrie cate pagini este nevoie, cat timp continutul lor este relevant.
4. Ai facut greseli gramaticale
Prima impresia conteaza si in cazul CV-ului. Daca, de la prima vedere a CV-ului, angajator vede greseli, ce spune asta despre tine? Ca ai trantit niste informatii si nici macar nu ai facut efortul de a vedea daca le-ai scris corect. La fel, daca incepi prin a gresi in CV, cum il vei convinge pe angajator ca parcursul tau profesional va fi lipsit de erori?
Intrucat este clar ca stii pe dinafara continutul CV-ului tau si ca, prin urmare, tinzi sa-l citesti si recistesti pe repede inante, roaga un prieten, un coleg, o ruda sa citeasca si el, pentru ca ochiul inca neobisnuit cu acele informatii poate detecta mai usor greselile.
In acelasi timp, verifica referintele inainte de a te folosi de ele. Cei mai buni oameni pe care trebuie sa-i folosesti pentru referinte pot fi angajatorul tau prezent sau un profesor din facultate sau liceu.
Foto: pexels.com