De ce angajatorii au motive sa ofere bonuri de masa salariatilor si in 2024
card cu bonuri de masa
Atragerea salariatilor de top si motivarea lor sunt doua provocari importante pentru firmele din Romania. Acestea se vor pastra si in 2024, mai ales ca noul an se anunta a fi unul cu multe alte incercari atat la nivel de business, cat si in viata de zi cu zi a oamenilor. Astfel, pentru angajatori, orice modalitate prin care sa ofere beneficii salariatilor si sa isi reduca din povara fiscala este binevenita. Mai sunt, totusi, bonurile valorice o oportunitate? Iata de ce raspunsul este pozitiv!
Bonurile de masa raman o solutie buna pentru firme
Valoarea maxima a tichetului creste - un bon de masa putea avea, in anul 2023, valoarea maxima de 35 de lei. Incepand cu 1 ianuarie 2024, legislatia prevede ca bonul poate sa ajunga la valoarea de 40 de lei. Astfel, o companie care acorda angajatilor sai bonuri de masa pentru 21 de zile lucratoare intr-o luna, le va putea oferi acestora un venit suplimentar de 840 de lei, daca merge pe bonuri de valoare de 40 de lei.
Se plateste doar CASS 10% - pana la finalul anului 2023, bonurile de masa au reprezentat un beneficiu important si pentru companii, deoarece acestea nu erau obligate sa plateasca niciun fel de taxa. Bonurile erau considerate cheltuieli deductibile, iar singura forma de impozitare a lor era impozitul pe venit, in valoare de 10% din valoarea totala a bonurilor.
Acest procent era retinut, insa, din suma incasata de catre angajat prin salariu. Statutul bonurilor se schimba de la 1 ianuarie 2024, iar angajatorii vor fi nevoiti sa plateasca o taxa. Vestea buna este ca taxa este de doar 10% din valoarea bonurilor platite pentru un angajat, reprezentand CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate).
Astfel, optiunea de a oferi bonuri de masa continua sa fie una atractiva pentru firme, care pot acorda o forma de venit salariatilor pe care sa plateasca doar 10% taxe, nu si CAS-ul in valoare de 25% si impozitul de 10% aferent sumelor platite ca salarii, de exemplu.
Beneficiu suplimentar pentru angajati - pe o piata aflata intr-o continua schimbare, identificarea si pastrarea angajatilor competenti si seriosi s-a transformat intr-o provocare deosebita pentru companii.
Astfel, ideea de a oferi beneficii suplimentare, pe langa salariul de baza, este una care poate sa transforme un job intr-o oportunitate mai atractiva pentru profesionistii cautati. Pe langa bonurile de masa, sunt o idee foarte buna si tichetele culturale, cele turistice sau alte beneficii, precum asigurare medicala privata si carduri de acces la sali de fitness.
Simplitate in acordarea beneficiului - cu ajutorul Pluxee.ro, poti oferi fiecarui salariat un
card cu bonuri de masa - acesta se va incarca lunar cu suma pe care o stabilesti si va putea fi folosit pentru achizitionarea de produse alimentare. In prezent, bonurile de masa pot fi utilizate si pentru plata meselor achizitionate prin intermediul aplicatiilor de food delivery!
In concluzie, tichetele valorice de masa sunt, in continuare, o optiune foarte buna pentru firmele care doresc sa le ofere salariatilor un beneficiu suplimentar, care sa le completeze salariul. Acestea ofera firmelor beneficii de ordin fiscal, precum si oportunitati mai bune de a atrage profesionisti dedicati si experimentati. Alege sa oferi si tu bonuri valorice angajatilor tai si asigura-le cele mai bune conditii pentru a fi productivi!
Sursa foto: Unsplash.com