De-ale Fiscului: sa faci INCHISOARE pentru DATORII mai mici de 100 de lei la stat
datorii la statinchisoarepatronidatorii anafdatorii firmeretinere la sursa
Fiscalitatea romaneasca este din nou in atentia publica, in aceasta perioada. Mai precis, este vorba despre instiintarile facute de ANAF catre Politia Romana, in vederea inceperii cercetarilor penale pentru firmele care au datorii la stat.
Aproximativ 53.000 de astfel de situatii au fost transmise de ANAF organelor legii, iar media
creantelor inregistrate de firme este de 7.000 de lei. Problema e ca nu exista un plafon minim, astfel se poate ajunge in situatia in care o firma sa ajunga sa aiba dosar penal chiar daca datoreaza statului o suma derizorie. Nu doar ca firma ajunge intr-o incurcatura pentru sume foarte mici, dar si autoritatile risipesc resurse si munca in mod nejustificat.
"Am analizat posibilitatea unui plafon minim, dar, neavand baza legala, am decis sa dam drumul la tot catre IGPR, iar ei vor alege cum vor proceda in continuare. Cred ca vor incepe cu sumele cele mai mari, asa ar fi logic. Daca ar incepe cu sumele mari, pe noi ne-ar ajuta. De exemplu, daca ar incepe sa lucreze dosarele celor mai mari 50 de datornici din fiecare judet, ar fi un real ajutor pentru ANAF. In ce priveste aceste sume datorate catre stat, ele inca pot inregistra schimbari. Unii datornici poate vor plati, altii poate au acum rambursari de TVA si se va compensa, dar, de asemenea, pot sa apara si altii noi. Este posibil ca in 25 septembrie alte firme sa apara cu astfel de datorii si fac un nou apel catre contribuabili sa plateasca la timp. Noi asta ne dorim. Sigur, sunt si companii de stat in baza de date transmisa catre IGPR, nu putem face nicio diferentiere intre companii private sau companii de stat", a declarat presedintele ANAF pentru
Profit.ro.
Datele oficiale arata ca, la finele lunii iulie, 52.976 de contribuabili activi inregistrau 372,93 de milioane de lei. Este vorba despre bani ce reprezinta impozite si/sau contributii sociale cu retinere la sursa. Stim ca in cazul in care s-a depasit termenul de plata de 60 de zile prevazut de noua legislatie, firmele sunt pasibile de urmarire penala!
Ce spune legea: Amintim ca, potrivit normelor legale, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Pe lista darilor vizate de noile reguli se afla si impozitul si contributiile aferente salariilor, dar trebuie retinut ca lista e mult mai lunga. De exemplu, ea mai contine si impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuala sau impozitul pe veniturile din arenda. In cazul savarsirii infractiunilor, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 de euro in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul este intre 50.000 de euro si 100.000 de euro, se poate sanctiona cu amenda sau cu inchisoare.
Trebuie sa se ia in calcul si daca unele firme pur si simplu nu au posibilitatea de a plati
Procedura de a deschide dosare penale debitorilor e criticata de un fost ministru al Finantelor. Conform unei declaratii oferite de Gheorghe Ialomitianu postului de televiziune
B1 tv,
"aceasta reglementare legat de raspunderea penala a mai fost prin 2000 si stiu ca un director de la Directia Generala a Muncii Brasov a facut 100 de plangeri penale si toate au iesit cu NUP (n.r - neinceperea urmaririi penale) pentru ca aveau circumstante atenuante, nu puteau sa plateasca".
Fostul ministru atrage atentia asupra faptului ca unele firme pot fi in imposibilitate de plata, deci intarzierile pot fi datorate unor cauze ce nu tin de rea-credita, ci de neputinta!
"ANAF are toate instrumentele sa recupereze banii, sa blocheze conturile, sa puna sechestru, sa scoata bunurile la vanzare, nu pur si simplu din birou sa faci o sesizare penala. Trebuie sa fie si partea subiectiva a laturii penale, intentia ca nu a dorit sa plateasca", a mai precizat acesta.
Foto: freepik.com