Dacia, pentru a patra oara la rand cea mai mare companie non-financiara din Sud-Estul Europei. Ce alte companii romanesti mai sunt in top?
top companiieuropa de sud estcompanii romanestiautomobile daciaomv petromrompetrolkauflandcarrefourlidldedemanlukoil
Specialistii de la SeeNews au publicat la mijlocul acestei saptamani celebrul top al celor mai mari 100 de companii din Sud-Estul Europei, top care apare in fiecare toamna a ultimilor 11 ani. Cei de la SeeNews au luat in calcul in vederea alcatuirii acestui top peste 2.900 de companii din tari precum Romania, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Slovenia, Croatia, Macedonia, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina si Albania. Romania sta foarte bine in acest top, dand nu mai putin de patru companii printre primele zece ale topului. De asemenea, cea mai mare companie din aceasta regiune a fost desemnata, pentru a patra oara consecutiv, Automobile Dacia SA.
Dacia, cea mai mare companie non-financiara din sud-estul Europei
Asa cum va spuneam si in randurile anterioare, constructorul de la Mioveni este considerat a fi cea mai mare companie non-financiara din partea de sud-est a Europei. Automobile Dacia a obtinut in anul 2017 venituri de 5.02 miliarde de euro, cu aproape 12% in plus fata de veniturile inregistrate in anul precedent. Profitul net al celor de la Dacia a fost in 2017 de 115.7 milioane de euro.
Cifra de vanzari a celor de la Dacia este tot mai buna de la an la an in ultima perioada, modelul Duster contribuind din plin la acest succes. Dacia Duster este unul dintre cele mai bine vandute modele pe mai multe piete din intreaga Europa, bucurandu-se de un succes major in Franta, Germania sau Marea Britanie. De altfel, conducerea Dacia a anuntat in urma cu cateva zile chiar ca doreste sa mareasca capacitatea de productie a uzinei de la Mioveni.
Petrol d.d. si OMV Petrom completeaza podiumul
Locul secund in topul celor mai mari companii non-financiare din sud-estul Europei este ocupat de Petrol d.d., o companie slovena de petrol si gaze. Cei de la Petrol d.d. au raportat venituri in valaore de aproape 3.8 miliarde de euro in anul 2017, cu aproape 18 procente in crestere fata de anul anterior. Profitul net nu este insa prea mare, fiind de doar 64.3 milioane de euro.
Pe ultima treapta a podiumului se regaseste tot o companie romaneasca, OMV Petrom SA, companie care a inregistrat venituri in valoare de 3.5 miliarde de euro in 2017. La fel ca si in cazul celor de la Petrol d.d., cresterea in comparatie cu anul precedent este una spectaculoasa, de aproape 17%. OMV Petrom este compania care a obtinut cel mai mare profit din intreg clasamentul, de aproape 200 de milioane de euro.
Alte doua companii romanesti in Top 10
Clasamentul continua cu divizia de vanzari a celor de la OMV, si anume OMV Petrom Marketing SRL, cu venituri in valoare de 3.26 miliarde de euro. Pe locurile 5 si 6 gasim doua companii care isi au sediul in Bulgaria: Lukoil Neftochim Burgas AD, respectiv Aurubis Bulgaria AD. Locul 7 este ocupat de ultima companie romaneasca dintre primele zece, Rompetrol Rafinare SA. Acestia au inregistrat in 2017 venituri in valoare de aproape 2.5 miliarde de euro, profitul ridicandu-se pana la 8.6 milioane de euro. Ierarhia continua cu GEN-I d.o.o. din Slovenia pe locul 8, cu INA d.d. din Croatia pe locul 9, respectiv cu JP Elektroprivreda Srbije pe locul 10.
Kaufland, Carreofour, Lidl, Dedeman si Lukoil in Top 25
Kaufland a cazut de pe locul 6 pana pe locul 11 in acest an, cu venituri in valoare de 2.17 miliarde de euro, in crestere cu 4 procente fata de 2016. Profitul a fost insa unul foarte mare, de aproape 144 de milioane de euro. Carrefour Romania isi pastreaza pozitia cu numarul 20 obtinuta in urma cu un an, cu venituri de 1.47 miliarde de euro si cu un profit de 45 de milioane de euro. De asemenea, Rompetrol SA este pe locul 13, British American Tobacco pe 14, iar Star Assembly pe 16.
Si Lidl Discount isi pastreaza pozitia obtinuta in anul precedent, cea cu numarul 21, cu venituri in valoare de 1.41 miliarde de euro si cu un profit de 75.7 milioane de euro. Dedeman este penultima companie romaneasca dintre primele 25, cu venituri in valoare de 1.38 miliarde de euro si cu un profit in 2017 de aproape 191 de milioane de euro. In cele din urma, Lukoil Romania este ultima companie romaneasca din Top 25, cu venituri de 1.28 miliarde de euro.