Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a pus ochii pe platformele online chinezesti Temu si Shein, reprezentantii ANPC anuntand ieri ca au demarat in aceasta perioada o actiune de verificare a site-urilor in cauza. Totodata, ANPC ii sfatuieste pe consumatori sa acorde atentie tuturor detaliilor atunci cand decid sa faca cumparaturi de pe aceste platforme.
„Actiunea se concentreaza asupra posibilelor practici comerciale incorecte ale comerciantilor, in relatia cu consumatorii, susceptibile sa deformeze, in mod esential, comportamentul economic al acestora, respectiv potentiale incalcari ale legislatiei orizontale privind siguranta produselor si protectia consumatorilor (reduceri neautentice) si practici agresive – interfete manipulatoare (dark patterns), vanzare sub presiune (pressure – selling), recompensarea implicarii unei persoane cu un produs sau serviciu cu un premiu (gamification), dar si alte aspecte (de exemplu, legate de siguranta produselor)”, transmite ANPC.
Platformele de cumparaturi online Temu si Shein au cunoscut o crestere semnificativa pe piata europeana, datorita strategiilor lor eficiente de marketing, diversitatii gamei de produse si adaptarii la nevoile consumatorilor. Ambele platforme ofera o gama larga de produse, de la moda la accesorii, incaltaminte si produse de frumusete. Shein este cunoscuta in special pentru colectiile sale trendy si pentru adaptarea rapida la ultimele tendinte in moda.
Cel mai important insa, Temu si Shein sunt apreciate pentru preturile foarte mici pe care le practica. Ambele platforme investesc in marketing digital, folosind retelele sociale, influencerii si campaniile publicitare pentru a-si promova produsele si a atrage noi clienti. De asemenea, serviciile rapide de livrare si politica flexibila de retur contribuie la satisfactia clientilor si construirea unei increderi solide in randul consumatorilor.
ANPC recomanda consumatorilor care obisnuiesc sa isi faca cumparaturile de pe aceste platforme sa se informeze temeinic inainte de a cumpara un produs. Este important sa verifice caracteristicile produsului, preturile, costurile de livrare, informatiile despre vanzator si optiunile de plata disponibile.
Mai exact, specialistii din cadrul ANPC le recomanda consumatorilor sa verifice inainte de a efectua o plata daca pe site-ul comerciantului se regasesc urmatoarele informatii: datele sale de identificare (denumirea, adresa postala si electronica, numarul de telefon, numarul de inregistrare in registrul societatilor comerciale si cel de inregistrare fiscala etc.); caracteristicile esentiale ale produsului; pretul cu toate taxele incluse; cheltuielile de livrare, daca este cazul; modalitatile de plata si de livrare; perioada de valabilitate a ofertei sau a pretului; existenta si modul de exercitare a dreptului de denuntare unilaterala a contractului.
Citeste si: Astepti musafiri de Paste? Iata cum sa fii o gazda buna, fara sa te epuizezi si fara sa iti fie rusine sa spui NU
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si