Cum vrea MFP sa simplifice si sa eficientizeze achizitiile publice
achizitii publicelege achizitii publiceministerul finanteloragentie achizitii publice
Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala pentru Achizitii Publice pune in dezbatere publica pachetul de simplificare a legilor privind achizitiile publice, precum si doua proiecte de acte normative de infiintare a Unitatii de Achizitii Centralizate.
Cele doua pachete legislative cuprind patru proiecte de acte normative:
1. Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind modificarea si completarea unor acte normative cu impact in domeniul achizitiilor publice;
2. Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National pentru Achizitii Centralizate ca unitate de achizitii centralizate;
3. Hotararea de Guvern privind modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a unor acte normative cu impact in domeniul achizitiilor publice;
4. Hotararea de Guvern privind normele de aplicare a Ordonantei privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National pentru Achizitii Centralizate.
Principalele modificari de simplificare a legislatiei din domeniu vizeaza remedierea urmatoarelor probleme sistemice identificate ca urmare a monitorizarii sistemului national de achizitii publice:
- intarzieri provocate de observatorii ex-ante in evaluarea ofertelor si in desemnarea castigatorilor;
- numarul foarte mare de contestatii;
- lipsa consistentei si a trasabilitatii deciziilor Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC);
- suprareglementarea sub pragurile valorice obligatorii din directivele europene;
- opiniile diferite emise de diversele entitati ale sistemului;
- blocajele administrative generate de legislatia conexa;
- alocarea neunitara de resurse.
Proiectele de acte normative de infiintare a Unitatii de Achizitii Centralizate la nivelul administratiei centrale au fost elaborate in colaborare cu expertii Bancii Europene de Investitii in baza acordului de asistenta tehnica semnat cu autoritatile romane in 2016.
Modificarile legislative propuse au fost agreate cu reprezentantii Comisiei Europene, care si-au exprimat sprijinul pentru implementarea si simplificarea directivelor europene.
Obiectivul principal pentru acest an al autoritatilor romane este centralizarea achizitiilor publice din administratia publica centrala si simplificarea legislatiei in domeniu.
MFP si ANAP ii invita pe toti cei interesati sa formuleze amendamente la textele actelor normative supuse consultarii publice, in spiritul principiului transparentei si pornind de la premisa ca dialogul cu toate partile interesate reprezinta una dintre cele mai bune metode de a ajunge la reglementari eficiente, la adresa transparenta.decizionala@anap.gov.ro.