Cum vrea ANAF sa reduca evaziunea fiscala
In urma cu 14 ani, OG nr. 83/2004 stabilea ca nu se mai accepta deducerea TVA in cazul tranzactiilor efectuate cu contribuabili declarati inactivi, scopul acestei prevederi fiind evident: reducerea evaziunii fiscale, intr-o perioada de haos dominata de rambursari ilegale de TVA si de nedeclararea operatiunilor (nu aveam inca frauda de tip carusel in achizitii intracomunitare, dezvoltata dupa intrarea in UE, in 2007).
Ar fi fost mai simplu si mult mai eficient ca guvernul de atunci sa modernizeze ANAF, sa simplifice procedurile si sa introduca masuri de prevenire a fraudelor. A preferat insa sa oblige contribuabilii sa-si verifice periodic furnizorii pentru a se asigura ca nu sunt declarati inactivi, transferand astfel asupra lor (a contribuabililor) o responsabilitate care nu ii privea in niciun fel. De unde si pana unde au firmele private atributii de control privind legalitatea activitatii altor firme?
Ca e ceva in neregula cu aceasta masura a observat si Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) care, judecand un proces impotriva ANAF intentat de o firma din Bistrita (Paper Consult), a decis toamna trecuta ca masura in cauza se opune Directivei 112/CE.
Mai concret – explica CJUE – dreptul persoanelor impozabile de a deduce TVA este fundamental in cadrul sistemului comun al TVA instituit prin legislatia Uniunii si nu poate fi refuzat decat
in cazuri bine determinate. Adica atunci cand autoritatea fiscala stabileste, in raport cu elemente obiective, ca “dreptul de deducere a fost invocat fraudulos sau abuziv, persoana impozabila stiind sau trebuind sa stie ca operatiunile in cauza erau implicate, direct sau indirect, intr-o frauda”.
Or simplul fapt ca furnizorul este intr-un registru al inactivilor nu are cum sa insemne automat ca exista o frauda, iar refuzul dreptului de deducere in acest caz echivaleaza cu “o prezumtie de participare la o frauda”, ceea ce nu este admisibil.
Cert este ca aceasta masura a avut rezultate nesemnificative. In urma aplicarii ei frauda nu a scazut, iar randamentul colectarii TVA a ramas constant slab, in jurul a 65%, fata de media europeana care este de 85%.
Eliminarea deducerilor de TVA in cazul tranzactiilor cu firme inactive a fost, in ultimii 10-15 ani, principala directie de actiune a ANAF in combaterea evaziunii. Nu s-a combatut evaziunea, s-a reusit doar stresarea contribuabililor,
Iar daca mai punem la socoteala si celebrul split TVA (in forma in care a fost lansat anul trecut) care n-a facut decat sa sporeasca stresul deja existent, ne dam seama cat de lipsiti de
VIZIUNE si de
EFICIENTA sunt guvernantii nostri – doua lucruri pe care le au insa din belsug atunci cand vine vorba sa redacteze si sa voteze legi care sa-i scape de puscarie.