Criza economica tot mai accentuata se resimte deja la nivel global, inclusiv in tara noastra. Sectorul tehnologic pare pentru moment a fi unul dintre cele mai afectate, multe companii de renume luand decizia de a face disponibilizari in masa. Printre aceste companii se numara Amazon, Google, Twitter, Microsoft, Meta, Zoom, PayPal, Intel, IBM, Vodafone, Spotify si asa mai departe.
Desi specialistii sunt de parere ca aceasta criza va avea un impact destul de redus pe piata din Romania, cei ce lucreaza in acest domeniu se tem deja pentru locurile lor de munca. In strainatate, zeci de mii de oameni si-au pierdut locurile de munca in ultima parte a anului trecut, intr-un val de disponibilizari fara precedent. Din pacate, concedierile vor continua si in 2023.
Revenirea dupa o concediere nu este deloc usoara pentru cei multi dintre oameni, increderea in sine si motivatia scazand puternic dupa un astfel de eveniment. Nu numai atat insa, in joc intrand si acea teama cu privire la gasirea rapida a unui nou loc de munca in acest context economic extrem de dificil din toate punctele de vedere.
Oamenii din resurse umane sustin insa ca cei care isi pierd locurile de munca in aceasta perioada nu trebuie sa fie ingrijorati, in special daca ne referim la acei specialisti cu experienta in domeniu. Potrivit datelor de peste Ocean, mai mult de 70% dintre cei ce au fost concediati cu aceasta ocazie si-au gasit un loc nou de munca in cel mult trei luni. Mai mult decat atat, multi au reusit sa obtina chiar si un salariu mai mare de la noul angajator.
Totusi, ce ai de facut daca tocmai ai fost concediat? Sigur, nu este o situatie pe care ti-ai dorit-o, insa este de datoria ta sa te repui pe picioare cat mai repede. Acorda-ti timp in primul si primul rand pentru a te acomoda cu ideea si de a te obisnui cu noua postura. Apoi, gandeste-te la obligatiile financiare pe care le ai si incearca sa pui pe hartie un buget. Poate ca ai deja unul, insa acum mai mult ca sigur ca are nevoie de modificari, in conditiile in care nu mai ai o sursa stabila de venit.
Apoi, dupa ce te-ai obisnuit cu gandul, nu ai nimic altceva de facut in afara de a incepe sa iti cauti un nou loc de munca. Poti apela la cunoscuti sau la relatiile pe care ti le-ai facut de-a lungul anilor. Sau poti incepe pur si simplu sa urmaresti joburile disponibile si sa trimiti CV-uri. Nu te astepta sa iti gasesti un job in doua zile, procesul este mai de durata. Nu ai insa de ce sa te descurajezi, cu timpul vei gasi locul potrivit pentru tine.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025