Pentru multi angajati, reintoarcerea la birou este o problema reala. In anii pandemiei si cei imediat urmatori, un mare procentaj din populatie a gustat beneficiile muncii de acasa sau „remote”. Nu este de mirare ca solicitarile de a reveni la birou sunt intampinate cu reticenta si reprosuri, iar uneori chiar cauzeaza reale episoade depresive.
Daca seful iti cere sa revii la sediu, inarmeaza-te cu rabdare, toleranta, dar si cu cateva strategii care te vor ajuta sa treci mai usor peste schimbare si sa te readaptezi muncii de birou.
Un simplu truc ca scrisul intr-o agenda de birou iti poate ajuta creierul sa perceapa altfel noul stil de lucru. Atunci cand punem totul pe hartie, informatia se structureaza altfel, reusim sa rezolvam ce avem de facut si primim mai multa dopamina atunci cand taiem ceva de pe lista.
Agenda nu trebuie sa contina doar ce ai de facut, ci si orice alte informatii care te ajuta in activitatea ta: adrese, persoane de contact, numere de telefon, site-uri, coduri pe care le folosesti, reguli etc. Nu conteaza ca le poti nota si in telefon - scrisul intr-o agenda fizica este mult mai de folos, fapt notat de psihologi.
Iti poti cumpara deja agende 2025 sau, daca vrei, poti astepta sarbatorile, in ideea ca vei primi una cadou. In tot cazul, lasand gluma la o parte, o agenda va fi de mare ajutor in organizarea treburilor. In plus, va conferi acel sentiment de profesionalism si control asupra propriei munci.
Sigur, nu vei putea merge in pijama la birou si nici cu pisica in brate, insa iti poti prepara acasa cafeaua asa cum doresti, apoi sa o iei cu tine intr-un termos. Gustul cu care te-ai obisnuit iti va face tranzitia mai usoara si iti va crea confort psihic.
De asemenea, poti sa asculti pe drum, in masina, sau la casti, in transportul public, muzica preferata ori un clip cu sunetele naturii - orice obisnuiai sa asculti inainte de a incepe ziua de munca de acasa.
Angajatii care revin la birou se asteapta sa reia exact rutina de dinaintea pandemiei. Totusi, nu exista o regula in acest sens. Regulile s-au schimbat si se vor mai schimba. Acum poti sa le ajustezi chiar tu. Nu esti nevoit, de exemplu, sa socializezi in fiecare pauza cu colegii, asa cum poate o faceai inainte.
Alege sa iti petreci pauzele in moduri diferite. Daca stateai pe social media, opteaza pentru un moment in natura sau pentru savurarea unei cani de ceai. Astfel de schimbari te vor relaxa si iti vor sustine organismul si psihicul.
Prin noua realitate ne referim la faptul ca pandemia a adus schimbari majore. Deja omenirea a vazut ca se poate lucra bine si de acasa. Pe langa aceasta, multe companii nu reusesc sa angajeze atatia oameni cat au nevoie, deoarece multi dintre acestia, mai cu seama cei din generatia Z, refuza sa vina la birou.
Lumea este in continua schimbare, multe joburi se muta in regim remote, oamenii de pretutindeni cauta sa economiseasca. Din ce in ce mai multi se agata de nevoia de flexibilitate, iar companiile vor realiza, la un moment dat, ca sunt nevoite sa devina mai flexibile la randul lor.
Astfel, ai motive sa fii optimist in privinta viitorului. Nu se stie niciodata cand se vor schimba iarasi lucrurile si se va relua munca de acasa - din motive, speram, mai pozitive.
De retinut ca persoanelor introvertite le este mai greu sa revina la birou, dat fiind ca acestea consuma mai multa energie interactionand cu alti oameni. In astfel de cazuri, este nevoie sa insisti pe strategiile care te ajuta, sa ai o persoana de incredere cu care sa vorbesti despre dificultatile pe care le intampini, ori chiar sa soliciti ajutorul unui terapeut.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Guvernul a hotarat. Firmele, obligate prin lege sa majoreze salariile de la 1 ianuarie 2025
Din ce in ce mai multi angajati din Romania se simt epuizati din cauza serviciului
Saptamana neagra pe piata de capital din Romania. BVB pierede peste 6 miliarde de lei la capitalizare
Descoperiri fabuloase despre angajatii unei mari banci din Romania: trageau bani din conturile oamenilor si luau credite in numele lor
Deficitul bugetar explodeaza. Cheltuielile publice au crescut cu 21% in primele zece luni ale anului 2024
Partenerii nostri
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Ce trebuie sa stie angajatii?
Telemunca in sistem hibrid. Se va face act aditional?
Plata catre Pilonul 2 de pensii, OMISA de catre angajator. Cum se va corecta eroarea?
Comert Online: Legislatie si aspecte importante privind depasirea plafonului pentru livrarile in UE
Cadouri de Craciun oferite clientilor: Care este tratamentul contabil al cheltuielilor de protocol?
Te-ar putea interesa si
Saptamana neagra pe piata de capital din Romania. BVB pierede peste 6 miliarde de lei la capitalizare
Descoperiri fabuloase despre angajatii unei mari banci din Romania: trageau bani din conturile oamenilor si luau credite in numele lor