Cum sa refuzi politicos un loc de munca. Fereste-te de am gasit ceva mai bun
locuri de muncarefuza un loc de muncarecrutareangajare
Exista momente, in viata fiecarui profesionist, in care e nevoit sa renunte la o oferta de lucru, din varii motive. Cum poate sa faca acest lucru, fara sa supere angajatorul?
Poate ca ai nevoie de o pauza, poate ca nu ai suficienta incredere in compania care iti propune oferta, poate ca ai gasit o oportunitate mai atractiva, poate ca pur si simplu nu vrei sa ii dai curs. Nici nu conteaza care e motivul pentru care ai ajuns sa iti doresti sa refuzi un job, important e sa o faci cu tact, astfel incat sa ramai in relatii bune cu acel potential angajator, fiindca nu se stie niciodata cand s-ar putea sa fii interesat sa reiei legatura cu el, ca sa nu mai spunem ca orice profesionist care se respecta si care isi pretuieste munca pune pret pe stabilirea unor relatii sanatoase cu partenerii sai, chiar si atunci cand se desparte de ei.
Nu vrei acel job. Iata ce sa faci si ce sa nu faci
Acestea fiind spuse, iata cum refuzi un job, dar ramai prieten cu cel ce-ti face oferta:
Nu da de pamant cu oferta facuta. Nu se stie niciodata cand ti se va parea buna ...
Evita sa spui ca ai gasit o oferta mai buna. E adevarat ca uneori chiar asta poate fi motivul pentru care alegi sa refuzi un loc de munca, insa tine cont de faptul ca intr-o zi te-ai putea intoarce tu cu fata catre actualul potential angajator pe care-l refuzi si vei fi nevoit sa cauti aceasta "oferta mai slaba" pe care el ti-o propune astazi.
Mai recomandabil ar fi sa formulezi un raspuns in cadrul caruia sa conturezi ipoteza ca oferta ce ti s-a facut nu se adapteaza perspectivelor profesionale pe care ti le-ai stabilit pentru urmatorii ani.
Evita sa lasi situatia in "coada de peste"
Fie care refuzi categoric un loc de munca, fie ca vrei sa-ti lasi o usa deschisa, cea mai neinspirata alegere e sa nu oferi niciun raspuns. E total lipsit de profesionalism, atat ca angajat, cat si ca angajator, sa nu transezi situatia si sa nu oferi un raspuns in recrutare, fie el negativ. Oamenii au nevoie sa stie ce se intampla cu a lor canidatura, la fel si tu trebuie sa-i comunici angajatorului, in timp util, care ti-e decizia.
Nu negocia la sange, doar ca sa ii faci pe ei sa se lipseasca de tine
Uneori, angajatii care doresc sa "scape" de o oferta de munca fara sa ofere ei un refuz, ii determina pe angajatori sa se lipseasca de ei. Cum? Apasand pedala de acceleratie a pretentiilor si asteptarilor, cum ar fi cele de ordin salarial.
Nu e o idee buna sa pui o astfel de presiune pentru a determina angajatorul sa nu te mai ia in calcul, fiindca, din nou, vei incheia relatia intr-o maniera ce cu greu va mai putea fi reluata firesc.
Adopta un stil de comunicare sincer si transparent, iar daca doresti poti sa nu iti motivezi deloc decizia, insa e important sa o comunici politicos si cat mai rapid, pentru a nu pune piedici procesului de recrutare al acelui angajator.
Foto: freepik.com