Cum sa obtii o marire de salariu fara sa iti enervezi seful
majorare salariumarire salarialasalariu mai marenegociere salariu
Sa ceri o marire de salariu e un moment delicat. Faci un pas gresit si risti sa devii angajatul problematic din ochii sefului. Faci totul cum trebuie si pleci din birou cu mai multi bani in cont. Secretul? Sa joci inteligent, sa te pregatesti ca un strateg si sa nu-i dai impresia ca il pui la zid. Noi te invatam cum!
Alege momentul perfect – da, conteaza mai mult decat crezi!
Daca te duci sa ceri o marire fix cand compania traverseaza un moment greu sau cand seful tau are o zi proasta, sansele tale sunt aproape zero. Cel mai bine e sa alegi un moment in care firma merge bine, ai livrat recent un proiect important sau ai adus rezultate vizibile. Sefii sunt mai generosi cand sunt multumiti de echipa si cand au buget pentru asta.
Nu intra direct cu „vreau mai multi bani” – pregateste terenul
Daca intri val-vartej in biroul sefului si spui „vreau o marire”, s-ar putea sa primesti doar un zambet fortat si un „vom vedea...”. In schimb, incepe conversatia cu ceva de genul: „As vrea sa discutam despre evolutia mea in companie si cum pot aduce mai multa valoare.” Suna mai profesionist si il face pe sef sa vada ca nu esti acolo doar pentru bani, ci si pentru progres.
Demonstreaza ca meriti, nu ca ai nevoie
Nu aduce in discutie chiria care a crescut, ratele la banca sau cat de scumpa e viata. Nu e problema firmei. In schimb, arata cum ai contribuit la succesul companiei: „In ultimele sase luni, am crescut vanzarile cu 20%” sau „Am eficientizat procesele, economisind x ore de munca pe saptamana.” Fa-l sa vada ca meriti mai multi bani pentru ca ai adus rezultate, nu pentru ca ai cheltuieli mai mari.
Fii pregatit pentru un „nu” si ai un plan B
Oricat de bine te pregatesti, exista sanse sa nu primesti raspunsul dorit imediat. Nu te descuraja si nu reactiona emotional. Daca seful spune ca nu sunt bani in buget acum, intreaba cand ar fi un moment potrivit sa reluati discutia. Sau, si mai bine, propune un plan concret: „Daca reusesc sa ating obiectivul X in urmatoarele trei luni, putem redeschide discutia?” Astfel, ii dai un motiv sa te ia in serios si sa nu te ignore.
Daca nu obtii nimic, poate e timpul sa iti reevaluezi pozitia
Daca ai demonstrat ca meriti, ai fost profesionist si tot ai fost refuzat de mai multe ori, poate e cazul sa analizezi daca jobul tau actual iti ofera perspective reale de crestere. Uneori, cea mai buna solutie pentru a-ti mari salariul este sa cauti altundeva unde esti mai apreciat.
Cere inteligent, nu insistent. Fii calm, nu revendicativ. Si, mai ales, intra in biroul sefului stiind exact de ce meriti mai mult si cum il poti convinge. Mult succes!
Sursa foto: unsplash.com