Cum sa ceri o zi libera de la serviciu, pentru probleme personale. Exemplu de cerere deja redactata
zi libera de la serviciuzile liberecerere zi libera
Se intampla ca uneori, in viata, sa avem nevoie de timp liber de la locul de munca pentru a ne rezolva anumite probleme de ordin personal, pentru care nu avem cum sa obtinem scutire de la mediul de familie, cum se intampla in cazul afectiunilor medicale.
Pentru astfel de situatii, e important sa ii comunici sefului tau cat mai din timp posibil, dorinta de a primi o
zi libera. Ideal ar fi sa faci acest lucru in scris, mai ales daca lucrezi intr-o companie mai mare si pentru a te asigura ca tot ceea ce spui si soliciti ramane scris, pentru orice eventualitate.
Vreau o zi libera de la munca. Iata cum trebuie sa procedezi
Acestea fiind spuse, iata cum ar trebui sa arate cererea ta adresata
angajatorului caruia ii soliciti o
zi libera de la serviciu, pentru a-ti rezolva anumite probleme personale:
"Subiect: Cerere pentru o zi libera
Stimate [Numele sefului],
Sper ca acest mesaj va gaseste bine. Imi pare rau sa va deranjez cu aceasta solicitare, insa am intampinat niste probleme personale care necesita atentia mea imediata.
Din aceasta cauza, as dori sa va rog sa imi acordati o zi libera in data de [data solicitata]. Inteleg responsabilitatile mele si sunt dispus/sa ma asigur ca toate sarcinile mele vor fi acoperite in absenta mea. Sunt pregatit sa coordonez cu colegii mei si sa pregatesc documentatia necesara pentru a asigura o tranzitie cat mai usoara in timpul absentei mele.
Va multumesc anticipat pentru intelegere si pentru flexibilitatea pe care o aratati. Sunt constient/constienta de impactul pe care absenta mea il poate avea asupra echipei, insa asigur ca voi lua toate masurile necesare pentru a minimiza orice perturbare.
Va stau la dispozitie pentru a discuta in detaliu sau pentru a oferi informatii suplimentare, daca este necesar.
Cu respect,
[Numele tau]
[Functia ta]
[Contactul tau]"
Acest tip de cerere poate fi universal valabil, insa nu uita ca poti sa-l adaptezi la situatia ta individuala mentionand, de exemplu, care sunt acele probleme carora vrei sa te dedici si pentru a caror rezolvare ai nevoie de timp liber. O comunicare deschisa si respectuoasa iti va creste sansele de a obtine aprobarea.
Nu in ultimul rand, ca sa-ti cresti sansele de a primi un raspuns favorabil, asigura-te ca inaintezi cererea in timp util, nu de pe zi o pe alta. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine, fiindca firma are timp sa se ocupe de preluarea sarcinilor tale, cat timp vei lipsi.
De asemenea, ia in calcul faptul ca in unele perioade de peste an, in functie de obiectul activitatii tale, sansele sa primesti un refuz pot fi mai mari. Spre exemplu, in perioada concediiilor, cand multi dintre colegii tai sunt deja plecati, e foarte probabil sa nu ti se acorde ziua libera solicitata, fiindca nu are cine sa-ti preia sarcinile. Prin urmare, analizeaza si perioada in care soliciti ziua libera si incearca, pe cat posibil, sa lansezi cererea intr-un moment in care nu sunt multi colegi plecati in vacanta sau in care volumul de munca nu e foarte mare.
Foto: freepik.com