Prin litigii comerciale intelegem acele dispute intre parti ale unui raport de drept comercial. Acestea pot aparea in urma tranzactiilor comerciale, intre diverse companii sau chiar intre companii si consumatori. Solutionarea este de competenta tribunalului sau a tribunalului specializat. Totusi, aceste neintelegeri se pot rezolva, cu acordul ambelor parti, si independent de instantele de judecata.
In cele ce urmeaza vom trece rapid in revista modurile prin care litigiile comerciale pot fi solutionate, mentionand totusi faptul ca, indiferent de metoda aleasa, recomandat este sa apelati la specialisti in acest domeniu.
Asa cum mentionam si mai sus, exista mai multe modalitati de a solutiona astfel de litigii. Iata cateva:
Exista totusi o solutie mai rapida si mai eficienta?
Specialistii sunt de parere ca cea mai buna optiune este reprezentata de arbitrajul comercial. De ce nu recurg mai multe persoane sau afaceri la aceasta solutie mai ieftina si mai rapida? Cel mai probabil nu stiu despre ea sau, nefiind foarte cunoscuta inca, nu au destula incredere in aceasta varianta. Evident, exista si persoanele care resping arbitrajul comercial deoarece constientizeaza faptul ca vor pierde disputa. Astfel, ei aleg calea mai lunga, cea a justitiei traditionale care, din pacate, se poate concretiza in ani de zile de procese.
Arbitrajul comercial este un proces in cadrul caruia partile care au capacitate deplina de exercitiu pot lua o hotarare de comun acord de solutionare a litigiilor. Aceste conventii pot fi incheiate de catre stat, autoritati publice sau persoane juridice de drept public care desfasoara activitati economice. Prin arbitraj comercial se pot rezolva orice tipuri de litigii legate de contracte, inclusiv litigii ce fac referire la executarea, desfiintarea sau incheierea unui contract. Exista totusi si exceptii mentionate in Codul de procedura civila.
Iata o lista de avantaje prezentate de arbitrajul comercial:
Tu ce varianta preferi?
Ultimele NOUTATI
ESET: Ransomware-ul continua sa fie un element cheie in peisajul amenintarilor cibernetice in 2025
Cum testezi o afacere sa vezi daca va merge, inainte sa incepi sa bagi bani in ea
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Cum se impoziteaza veniturile din dobanzi: Cadrul legal si un caz concret
MODEL de raspuns la Notificarea de conformare RO e-TVA: Studiu de caz pentru contabili
Bilantul contabil: Ce corelatii trebuie verificate pentru ca situatiile financiare sa fie corecte?
Cum se acorda diurna cetatenilor romani
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Te-ar putea interesa si