Milioane de romani au luat drumul strainatatii in ultimele doua decenii in cautarea unui viitor mai bun. Locurile de munca mai bine platite i-au atras pe romani ca un magnet, multi plecand cu ideea ca se vor intoarce dupa ce vor reusi sa stranga o anumita suma de bani. Uneori insa, intoarcerea devine destul de dificila. Poti ajunge sa te obisnuiesti cu stilul de viata din afara sau, in unele situatii, iti poti da seama ca iti va fi destul de greu sa gasesti un job platit decent in Romania.
Romanii care au lucrat in strainatate trebuie sa stie ca pot primi ajutor de somaj la intoarcerea in Romania. Sigur, vorbim despre romanii care au lucrat intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European (SEE). Potrivit celor de la Ziarul Romanesc, cei interesati pot beneficia de acest drept atunci cand se intorc in tara pentru a isi cauta un nou loc de munca.
Totusi, ce trebuie sa faci pentru a beneficia de ajutor de somaj atunci cand te intorci in Romania dintr-o tara europeana?
Indemnizatia de somaj poate fi mentinuta, conform legii, pentru somerii care merg intr-un alt stat membru UE sau SEE pentru a isi gasi un loc de munca. Pentru inceput, cei interesati trebuie sa obtina un document de la institutia din tara UE sau SEE care le acorda ajutorul de somaj. Apoi, ei trebuie sa se inregistreze in termen de cel mult 7 zile de la obtinerea autorizarii la agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca din judetul de domiciliu.
Potrivit legislatiei in vigoare, se poate beneficia de plata indemnizatiei de somaj pentru o perioada de cel mult trei luni, existand posibilitatea prelungirii pana la cel mult sase luni. Decizia de prelungire nu este insa garantata, totul depinzand de institutia care acorda indemnizatia de somaj.
Atentie, posibilitatea de a transfera indemnizatia de somaj dintr-o tara in alta functioneaza in ambele directii. Mai exact, ajutorul de somaj poate fi redirectionat atat catre Romania dintr-o tara UE sau SEE, cat si catre o tara UE sau SEE din Romania. Nu multi sunt cei care isi doresc sa isi transfere indemnizatia de somaj din Romania in afara, banii pe care ii plateste statul roman celor care se afla in cautarea unui loc de munca nefiind foarte multi.
Citeste si: Unele salarii scad din cauza majorarii de la 1 iulie. Paradoxul romanesc, explicat in cifre
Sursa foto:
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si