Protectia mediului a devenit din ce in ce mai importanta in ultimii ani, investitiile in afaceri verzi fiind considerate acum esentiale atat pentru sustenabilitatea planetei, cat si pentru profitabilitatea pe termen lung. O idee excelenta de afacere pentru tine se poate dovedi a fi deschiderea unei ferme de panouri fotovoltaice sau turbine eoliene, mai ales daca deja detii teren.
Panourile fotovoltaice sunt dispozitive care transforma energia solara in energie electrica utilizabila. Ele sunt compuse din celule fotovoltaice care, atunci cand sunt expuse la lumina soarelui, genereaza un curent electric direct (DC). Acest curent este apoi convertit intr-unul alternativ (AC) pentru a putea fi utilizat in locuinte si afaceri.
Avantajul principal al panourilor fotovoltaice este ca produc energie curata si regenerabila, reducand emisiile de carbon si dependenta de sursele traditionale de energie. Pe termen lung, ele ofera si economii semnificative la facturile de energie. Astfel, in timp, panourile fotovoltaice au inceput sa fie din ce in ce mai cautate!
Vrei sa incepi o afacere in acest domeniu? Daca deja detii un teren, esti cu un pas inainte. Potrivit Business OLX, pentru o ferma de panouri fotovoltaice, ai nevoie de 1 pana la 1,4 hectare pentru a produce 1 MW de energie regenerabila. La fel si in cazul turbinelor eoliene, locul trebuie sa fie expus vanturilor puternice, iar dimensiunea terenului variaza in functie de tipul turbinelor instalate.
Investitia pentru panourile fotovoltaice variaza intre 0,21 si 0,40 Euro per Watt, iar costurile operationale intre 5,36 si 11,64 Euro per kW pe an. Investitia initiala poate parea mare, dar Romania se afla printre tarile cu cele mai joase costuri pentru instalare si mentenanta. In cazul turbinelor eoliene, costurile sunt mai mari, dar la fel si potentialul de profit.
In cazul in care nu dispui de fondurile necesare pentru investitia initiala, poti apela la fonduri europene, granturi guvernamentale sau credite verzi, care sunt create special pentru a sprijini afacerile de energie regenerabila. Chiar daca investitia initiala este considerabila, aceasta afacere are o rata interna de rentabilitate (IRR) foarte atractiva, de aproximativ 32%. Afacerile bazate pe energie verde nu doar ca sunt profitabile, dar contribuie si la reducerea emisiilor de carbon, devenind un model de business sustenabil pe termen lung.
Tine cont de faptul ca orice afacere de productie de energie trebuie sa respecte legislatia si sa obtina aprobarile necesare de la autoritatile locale, precum si sa se inregistreze la operatorii de retea pentru a putea vinde energia generata.
Citeste si: 3 idei de mici afaceri pe care orice roman le poate incepe, chiar daca n-are bani de investit
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
5 obiceiuri pe care orice persoana de succes le urmeaza pentru performanta maxima
Angajeaza inteligent: Cum sa pui intrebarile corecte la interviu pentru a evita surprizele neplacute
Partenerii nostri
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Control ITM. Ce documente pot fi solicitate? [LISTA COMPLETA]
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Te-ar putea interesa si