Pentru ca starea ceasului tau sa nu aiba de suferit de-a lungul timpului, este important sa il cureti cat de des este posibil. Folosind o carpa moale si umeda, sterge bratara metalica si carcasa pentru a indeparta praful si eventuale reziduuri. Evita umezirea curelelor din piele, deoarece apa ii poate deteriora aspectul. Pentru astfel de curele, foloseste produse speciale pentru curatarea obiectelor din piele. Chiar daca anumite ceasuri pot fi introduse in apa pentru a fi curatate, ai grija ca ea sa nu fie fierbinte.
Majoritatea marilor producatori de ceasuri de mana recomanda ca la fiecare doi sau trei ani sa mergi cu ceasul la o verificare la un atelier de specialitate. Totusi, frecventa acestor verificari depinde de marca, precum si de cat de des porti ceasul respectiv.
Este important sa cunosti caracteristicile ceasului tau in ceea ce priveste rezistenta la apa. De exemplu, daca ceasul tau este rezistent la apa, dar numai pana la o adancime de 50 de metri, atunci nu este intelept sa il porti atunci cand faci snorkeling. Schimbarile rapide de presiune pot afecta grav functionarea ceasului. In cazul in care ceasul tau nu este rezistent la apa, cativa stropi probabil nu-l vor afecta, dar este mai bine sa eviti sa il uzi. De asemenea, trebuie sa stii ca un ceas poate fi rezistent la apa, chiar si la adancimi mari, insa materialul utilizat la realizarea garniturilor si etansarilor se poate degrada in timp, afectand rezistenta ceasului. Multi ceasornicari au aparate speciale pentru a verifica rezistenta la apa prin setari de presiune, asadar, cum spuneam si anterior, verificarile la intervale regulate sunt importante.
Acest lucru este destul de evident, dar este totusi important si merita mentionat. Ia-ti toate masurile de precautie pentru a preveni lovirea geamului ceasului. Cand nu porti ceasul, cel mai bine este sa il pastrezi in cutia in care l-ai cumparat. Cutia sa originala este facuta pentru a mentine ceasul in siguranta si ii ofera protectie.
Indiferent cum porti ceasul, trebuie sa ai grija la unele detalii. De exemplu, daca ai un ceas cu o curea din piele, trebuie sa fii atent cum aplici parfumul, pentru ca o poate deteriora. Cand te dai cu parfum, lasa-l sa se usuce complet inainte de a-ti pune ceasul la mana. La fel ca bijuteriile scumpe cu pietre pretioase, ceasul ar trebui sa fie ultimul lucru pe care il pui pe tine, cu exceptia hainei de exterior.
Una dintre cele mai simple modalitati de a-ti zgaria ceasul este sa incerci sa-i schimbi singur cureaua. Poate parea usor, dar la fel de usor este sa gresesti. Daca nu vrei sa mergi la un ceasornicar pentru a schimba cureaua, cel mai bine ar fi sa citesti cu atentie manualul ceasului si sa te uiti la cateva videoclipuri instructive care iti arata exact cum sa faci asta.
Expunerea prelungita a ceasului la soare ii poate deteriora aspectul. De asemenea, caldura poate reduce durata de viata a bateriei, deci este mai bine sa faci in asa fel incat ceasul tau sa nu fie plasat in lumina directa a soarelui.
Ceasul este un accesoriu important pentru fiecare dintre noi si, de multe ori, reprezinta o mica investitie. De aceea, este important sa tii cont de sfaturile de mai sus, astfel incat ceasul tau sa functioneze la parametri optimi si sa arate impecabil.
Sursa foto: Unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si