Cum iti dai seama daca un coleg de munca e invidios pe tine
leadershipinvidia la locul de munca
Ar fi ideal sa traim intr-o lume in care fiecare persoana isi vede de treaba ei si nu priveste cu invidie catre realizarile celeilalte, admirandu-i doar succesul si incercand sa invete o lectie din acel parcurs care a dus la glorie. Nu se intampla insa asa. Nici pe departe.
Traim intr-o societate competitiva, poate exagerat de competitiva, in care valorile umane si morale trec adesea in plan secund, umbrite fiind de obtinerea succesului in viata aproape cu orice pret.
Competitia acerba e cunoscuta mai ales in randul
angajatilor din marile companii, multinationale, pe seama carora nu intamplator se construiesc fel si fel de glume si se ecranizeaza filme care sa reflecte intocmai cat de dispusi sunt unii sa calce pe cadavre prentru a ajunge "in varf".
Invidia poate fi declansata de o varietate de factori, cum ar fi salariul, recunoasterea, avantajele sau abilitatile colegilor. Indiferent care ar fi cauza ce a generat-o, invidia la locul de munca poate fi insa regasita oriunde, la scara mai mica sau mai mare, si o poti identifica foarte usor.
Iata cum iti poti da seama daca un coleg "iti poarta pica"
1. Incearca sa-ti saboteze munca: De fiecare daca cand are ocazia, mai vizibil sau mai voalat, simti din partea acestei persoane cum incearca sa iti saboteze munca. De exemplu, prezinta sefilor vostri numai aspectele negative ale muncii tale, numai rezultatele slabe, punand accent numai pe ceea ce trebuie imbunatatit si deloc pe ceea ce functioneaza perfect.
2. Esti un subiect preferat de discutie. In discutiile cu alti colegi, aduce vorba despre tine sau intretine comentariile care te au ca subiect. Face din acest lucru un obicei, o practica si pari a fi subiectul sau principal de dezbatere.
3. Iti arunca priviri sugestive. Cand vii la serviciu "te scaneaza" sau te trezesti adesea uitandu-se la tine, cand munesti, fara un motiv anume si fara vreo urma de seninatate pe fata. E ca si cum se intreaba in permanenta "oare cum reuseste?".
4. Felicitari foarte reci sau chiar inexistente. Cand ai o realizare sau sarbatoresti ceva alaturi de colegi, din partea acestei persoane ai parte de cel mai rece tratament. Te felicita cu jumatate de gura si se face imediat nevazut din spatiul tau personal.
5. Nu participa alaturi de ceilalti colegi la surprizele organizate de ziua ta. Daca la tine in companie colegii se mobilizeaza pentru a face o surpriza de ziua celui sarbatorit, vei observa ca persoana invidioasa nu va participa, cand va fi vorba despre tine. In rest, pentru ceilalti va fi deschisa sa ia parte la astfel de actiuni.
6. Cand vorbesti, incearca sa te acopere sau se face ca nu aude ce spui. Daca esti intr-un grup de mai multi colegi, vei observa ca va fi dificil sa le vorbesti celor prezenti, fiindca persoana care nu te place fie va incerca sa acapareze discutia in timp ce ai ceva de spus, fie se va face ca efectiv nu aude cand i te adresezi ei direct. Va presupune pur si simplu ca nu existi, incercand sa te devalorizeze astfel.
7. Esti incurajat sa muncesti mai putin si sa nu mai fii atat de devotat companiei. Persoana invidioasa pe rezultatele sau implicarea ta in munca va incerca sa te desprinda de aceste valori, incercand sa arunce cu noroi in companie sau in sefi, pentru a te convinge ca nu merita sa depui atat de mult efort pentru un job.
Foto: freepik.com