Locul de munca trebuie sa fie un mediu in care toti angajatii se simt in siguranta, respectati si apreciati pentru contributia lor. Cu toate acestea, hartuirea la locul de munca este o realitate cu care se confrunta tot mai multi oameni. Ceea ce contravine, evident, cu Codul Muncii, care prevede ca relatiile de munca trebuie sa se bazeze pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte.
In primul rand este important sa intelegem ca hartuirea nu se limiteaza doar la violenta fizica sau la comportamente evidente de intimidare. Hartuirea la locul de munca poate lua multe forme subtile si poate afecta grav starea de bine a unei persoane. Uite cateva informatii care te vor ajuta sa recunosti mai usor semnele de hartuire la locul de munca, astfel incat sa poti lua masuri pentru a te proteja si a te asigura ca mediul de lucru este unul sanatos si respectuos.
Pentru inceput sa aruncam o privire asupra cadrului legal din Romania in aceasta privinta. Articolul 223 din Codul Penal se refera la hartuirea sexuala ca reprezentand "pretinderea de favoruri de natura sexuala in cadrul unei relatii de munca sau a unei relatii similare, in mod repetat".
Infractiunea este caracterizata, de asemenea, de intimidarea victimei sau de punerea ei intr-o situatie umilitoare. Potrivit platformei bundeangajat.olx.ro, in aceasta categorie pot fi incluse comportamentele verbale degradante, referitoare la genul persoanei vizate sau initierea de interactiuni nonverbale de natura sexuala sau constrangerile sexuale propriu-zise. Pedeapsa prevazuta pentru hartuirea sexuala este inchisoarea cuprinsa intre 3 luni si un an sau amenda.
Mai departe, putem vorbi si despre “hartuiri contra libertatii persoanei”, acestea fiind definite tot de Codul Penal. In aceasta categorie de hartuiri sunt incluse printre altele supravegherea locului de munca a unei persoane, fara drept sau fara un interes legitim, sau efectuarea de apeluri telefonice care pot cauza temeri. Tot in aceasta categorie mai includem discriminarea angajatilor sau discreditarea lor pe criterii discretionare, izolarea unui angajat de colegii sau chiar demotivarea unui angajat prin oferirea de sarcini neincadrate in fisa postului.
Te confrunti sau nu cu asemenea probleme la locul de munca, este bine sa stii ce ai de facut in cazul in care te vei regasi vreodata intr-o astfel de situatie. Asadar, incearca mereu sa pastrezi dovezi scrise si audio-video ale abuzului (mail-uri, sms-uri, fotografii, inregistrari audio si asa mai departe), acestea putand fi acceptate ca proba in instanta. De asemenea, adreseaza-te conducerii companiei pentru care lucrezi sau departamentului de resurse umane si semnaleaza problemele. Mai multi, poti reclama hartuirea la locul de munca Inspectiei Muncii sau Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?