Cum influenteaza razboiul piata muncii din Romania: munca de acasa ramane pe pozitii, desi managerii sperau la revenire in birouri
revenirea in birourimunca remotetelemuncajoburi remote
Am intrat in a treia saptamana de razboi si, desi acest conflict militar nu ne apartine, ne influenteaza direct, fiind in desfasurare chiar la granitele tarii noastre. Fie ca vrem, fie ca nu, pe langa criza refugiatilor, inflatia in ascensiune si piata muncii de la noi din tara resimte din plin efectele situatiei instabile si lipsite de predictibilitate.
Cele mai recente analize efectuate pe piata muncii din Romania indica faptul ca, din nou, creste oferta de
joburi de la distanta. Se intampla acest lucru fix in momentul in care, dupa mai bine de doi ani de pandemie, ridicarea restrictiilor de saptamana aceasta aducea pentru managerii generali mult asteptata luminita de la capatul tunelului, acestia sperand ca e momentul oportun pentru marea revenire in birouri. Se pare ca munca de acasa se prelungeste in contextul conflictului armat de la granita.
Conform unei analize eJobs, din 24 februarie (momentul in care Rusia invadeaza Ucraina), pana in prezent, pe platforma de recrutare ro au fost publicate peste 15.000 de oportunitati de angajare.
Desi in usoara scadere fata de perioada similara, din cauza contextului geopolitic, numarul total de joburi se mentine cu 19% mai mare fata de perioada similara a anului trecut si peste nivelul din 2020.
Mai multe joburi remote, dar si mai mult interes pentru ele
Referitor la joburile de la distanta, se observa o crestere de la 5%, cat erau in perioada anterioara, la 7,7% din numarul total de joburi.
"Venim dupa doi ani dificili, in care majoritatea companiilor si candidatilor s-au adaptat la noile conditii de lucru remote. In contextul ridicarii tuturor restrictiilor, tot mai multi angajatori doresc sa-si aduca echipele la sedii, macar pentru cateva zile pe saptamana.
Cu toate acestea, cresterea numarului de locuri de munca din ultimele doua saptamani ne spune ca sunt tot mai multi angajatori care inteleg ca nevoia de flexibilitate a angajatilor nu dispare odata cu restrictiile, ci ramane cat se poate de reala.
Insa, cu siguranta, revenirea la munca de birou si continuarea in sistem hibrid se vor accentua tot mai mult in perioada urmatoare. Angajarile pe toate domeniile si industriile vor continua, chiar si in contextul incert in care ne aflam, caci nevoia acuta de personal ramane o constanta pe piata muncii", spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania, cea mai mare platforma de recrutare din tara.
Procentul de aplicari pentru joburile remote din ultimele doua saptamani este de 11,9%. In perioada anterioara, acesta era 10,9%, iar, in 2021, 9,5% dintre aplicari erau pentru locuri de munca remote, in timp ce in acelasi interval din 2020, 24 februarie-9 martie, doar 1,7% dintre candidaturi vizau joburile pe care le puteai face de acasa.
In ultimele doua saptamani, cele mai active domenii, la capitolul "recrutare", s-au dovedit a fi: Retail, Prestari Servicii, Call Center/BPO, IT&C si Industria alimentara.
De asemenea, cel mai mare numar de joburi il regasim in: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov si Iasi.
Romanii sunt interesati sa-si gaseasca de munca
Analizele scot la iveala un interes crescut al romanilor pentru a-si gasi un loc de munca si nu e deloc de mirare acest fenomen, date fiind provocarile financiare tot mai mari pe care oamenii trebuie sa le suporte:
"De la inceputul acestui an pana in prezent, romanii au depus peste 2,2 milioane de candidaturi. Doar in ultimele 2 saptamani s-au inregistrat peste 410.000 de aplicari, in ciuda incertitudinii generate de contextul actual", mai spun reprezentantii platformei.
Apetitul pentru munca in strainatate ramane scazut
La fel ca in perioada pandemiei, cand restrictiile ingreunau plecarea la munca in strainatate, romanii nu sunt nici acum prea incantati de ofertele de lucru din afara tarii.
Analistii spun ca tot mai multi angajati cauta locuri de munca flexibile, care sa le permita sa lucreze de acasa. Aplicarile din ultimele doua saptamani pentru locurile de munca din strainatate sunt la acelasi nivel cu perioada anterioara, respectiv 1,7% din oferta totala de joburi. Totusi, observam o usoara crestere fata de 24 februarie-9 martie 2021 (cand aplicarile internationale erau la 1,2%), insa sunt in continuare sub nivelul anterior declansarii pandemiei: in aceeasi perioada din 2020, 2,2% dintre aplicari mergeau catre joburile din afara.
"In acest moment piata muncii functioneaza la intensitate normala pentru ca nevoia acuta de talente nu poate fi pusa pe pauza. Angajatorii isi continua procesele de recrutare, iar candidatii continua sa fie, in cele mai multe domenii, greu de convins si de fidelizat. E nevoie deci sa fim in continuare cat se poate de creativi si de agili si sa gasim solutii noi, care sa raspunda nevoilor momentului", mai spune Bogdan Badea.