Totusi, pentru multe persoane, petrecerea timpului liber pentru indeplinirea unor activitati legate de job sau imposibilitatea de a se detasa de activitatile profesionale dupa terminarea programului de lucru reprezinta o obisnuinta, iar aceste aspecte au un impact negativ in ceea ce priveste relationarea cu familia sau calitatea vietii private.
Daca te regasesti in aceasta situatie si ai constatat ca activitatea profesionala iti pune piedici in a petrece timp cu familia si a te bucura de activitatile tale preferate, atunci vei gasi utile urmatoarele sfaturi, care te vor ajuta sa gasesti un echilibru intre viata personala si cea profesionala.
Nevoia de siguranta si certitudine sta la baza necesitatilor noastre, indiferent ca vorbim despre familie, job sau alte tipuri de relationari interumane. In timp ce locul de munca ne face sa ne simtim impliniti din punct de vedere material, relatiile personale ne asigura stabilitatea emotionala.
Cand vine vorba despre familie, nevoia de a avea succes la locul de munca este direct legata de nevoia de a-i sustine pe cei dragi si de a le asigura cele mai bune conditii de trai. Cu toate ca este perfect normal sa te gandesti la neprevazut si sa-ti asiguri viitorul financiar pentru a te pregati de situatiile neasteptate, acest sentiment nu ar trebui sa-ti ghideze alegerile in viata, intrucat exista si alte metode de a te proteja de orice iti rezerva viitorul. Prin incheierea unei asigurari de sanatate, poti avea certitudinea ca vei fi acoperit financiar in cazul unei afectiuni grave cu care te-ai putea confrunta si vei putea sa te concentrezi, din nou, pe lucrurile care conteaza pentru tine.
O persoana concentrata pe cariera si-a stabilit deja planurile si metodele prin care va putea progresa in mediul profesional in care activeaza. Totusi, cand vine vorba de planul personal, acest lucru nu se intampla, ba, mai mult, petrecerea timpului liber este conditionata de job si de activitatile legate de acesta.
Pentru a stabili un echilibru intre cele doua planuri, este util sa te folosesti de spiritul organizatoric de care dai dovada la job si sa aplici abilitatea de a prioritiza lucruri si de a-ti face planuri si atunci cand vine vorba despre viata ta personala. O vacanta impreuna cu cei dragi, o iesire saptamanala cu familia sau o ora in fiecare seara, in care sa te bucuri de activitatile tale preferate sunt doar cateva dintre exemplele de prioritati pe care le poti seta, fara a te ingrijora ca iti vor afecta in vreun fel activitatea profesionala.
De cele mai multe ori, expresia de a fi prea ocupat nu are legatura cu multitudinea activitatilor pe care trebuie sa le duci la bun sfarsit, ci cu o organizare nu tocmai inspirata a timpului, iar exemplul cel mai bun este cel dat de persoanele aflate in fruntea unor companii de succes, care pot imbina viata personala cu cea profesionala fara a face compromisuri.
Pentru a reusi sa faci acest lucru, este necesar sa accepti ca nu poti termina toata munca intr-o singura zi si ca anumite activitati trebuie amanate. Acceptand acest aspect, vei putea sa-ti organizezi mai bine zilele, sa prioritizezi activitatile importante si sa-ti pastrezi obiective si pentru zilele ce vor urma. In acest fel, vei fi mai productiv, nu vei mai fi condus de stresul generat de neindeplinirea activitatilor si vei avea mai mult timp pentru tine si familie.
Deconecteaza-te de la activitatile profesionale atunci cand petreci timp cu familia si gaseste disciplina de a fi concentrat total atunci cand esti la job.
In acest mod, nu vei mai aduce acasa stresul generat de activitatile de la serviciu si vei fi mult mai productiv la job, reusind sa faci o treaba buna, intr-un timp mai scurt.
Oricine isi doreste un echilibru intre viata personala si cea profesionala, insa acesta se poate realiza doar prin disciplina. Priveste lucrurile in perspectiva, fii organizat si tine cont mereu de prioritati, pentru a excela pe ambele planuri.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Digitalizarea afacerilor in 2025 - De ce prezenta online este esentiala pentru orice firma noua
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Partenerii nostri
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si