Acesta este cel mai frecvent cod vestimentar utilizat de companiile din Europa, permitand angajatilor sa adauge elemente personale tinutei de serviciu, fara sa para neprofesionisti. Intr-un mediu business casual, ai numeroase posibilitati de a crea tinute comode, care arata impecabil. Cu toate acestea, termenul „business casual” poate insemna altceva pentru fiecare companie in parte, deci este mai bine sa intrebi la resurse umane in loc sa actionezi pe baza unor presupuneri. Teoretic, poti purta orice model clasic de pantaloni de stofa, simpla sau cu imprimeuri discrete. Camasile pot fi si ele colorate sau cu imprimeuri, dar poti renunta la sacou in favoarea unui pulover sau a unui cardigan. Cravatele ar trebui s? fie conservatoare in model. Pantofii pot fi model Oxford sau mocasini in culori inchise. In unele companii poti chiar sa alegi o pereche de adidasi de barbati clasici, albi sau negri, fara prea multe detalii extravagante.
Ceva mai putin rigid decat codul vestimentar discutat anterior, stilul business professional ramane conservator, dar mai flexibil la capitolul detalii. Tinutele tale trebuie sa aiba in fiecare zi un aspect profesional, dar iti poti exprima anumite elemente ale personalitatii prin intermediul accesoriilor. Pentru un domn, un astfel de cod vestimentar implica un costum cu unul sau doi nasturi. Culorile costumului ar trebui sa fie in continuare conservatoare, dar ai mai multa libertate privind stofa. De exemplu, iti poti alege un tweed. De asemenea, pe timpul verii este acceptabil sa porti o pereche de pantaloni mai deschisi la culoare, de exemplu bej, cu un sacou de culoare mai inchisa, poate bleumarin. Si la capitolul cravate, ai mai multe optiuni, deci simte-te liber sa alegi un model cu dungi sau carouri. Camasile isi pastreaza croiala clasica, dar pot fi intr-o gama mai larga de culori. In cadrul acestui cod vestimentar, poti purta, pe langa modelul clasic de pantofi, si mocasini de culoare inchisa: negru, maro, bleumarin.
Daca in mod obisnuit lucrezi sau ai intalniri cu directori, inalti functionari sau oficiali de stat sau tu insuti detii o functie la nivel inalt, este foarte probabil sa fie nevoie sa respecti in fiecare zi un cod vestimentar de tip „business formal”. Acesta este cel mai elegant nivel al tinutei profesionale. Ce inseamna asta? In primul rand, ai nevoie de un costum facut pe masura, cu unul, doi sau trei nasturi, de culoare inchisa sau neutra, cum ar fi negru, bleumarin sau gri. Cravatele si alte accesorii ar trebui sa fie discrete atat in materie de culori, cat si in materie de design. Camasile albe si cele bleu vor fi privilegiate, la fel ca si pantofii clasici, de tip Oxford. Acesta este un stil clasic, care nu se va demoda niciodata, de aceea nu trebuie sa te feresti sa investesti in piese de buna calitate, din materiale naturale, cu o croiala eleganta. Daca acesta este codul vestimentar pe care il folosesti cel mai des, nu ar fi rau sa iti gasesti un croitor care fie sa-ti faca pe comanda, fie sa-ti retuseze fiecare piesa vestimentara, astfel incat sa arati mereu impecabil.
Daca ai norocul de a lucra intr-un birou unde codul vestimentar este casual, cel mai important este sa eviti orice forma de exagerare, chiar daca regulile nu te impiedica sa faci asta. Pantalonii din stofa si cei din materiale precum docul sau chiar denimul sunt acceptabili. Alege doar modele clasice. Puloverele si tricourile este preferabil sa fie simple, fara sigle sau mesaje. Adidasii sunt acceptabili, la fel ca si mocasinii. Secretul unei tinute casual civilizate este sa ramai in zona clasica, alegand cateva accesorii care sa-ti puna in evidenta personalitatea.
Indiferent care este codul vestimentar ales, nu uita niciodata ca tinuta este prima ta carte de vizita si ca imaginea ta conteaza in raporturile cu ceilalti.
Sursa foto: Pexels.com
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!