Criza poate insemna oportunitate: Businessul romanesc ar putea fi impins de la spate de COVID-19
telemuncamunca de acasaafaceribusiness
Cu siguranta, dupa ce criza sanitara globala, cauzata de noul coronavirus, va disparea, oamenii de afaceri din Romania isi vor regandi businessul.
Inca din primele randuri, trebuie sa subliniem ca aceasta perioada este presarata de provocari, de momente dificile pentru oamenii de afaceri din Romania. Cu exceptia industriei farma si a altor cateva sectoare conexte ce produc sau distribuie produse si alimente pentru care exista o cerere puternica in aceasta perioada, tot businessul romanesc se afla in impas.
Guvernul a anuntat de curand masuri de ajutor pentru mediul de afaceri autohton, dar si pentru angajati. Insa, adevaratul ajutor vine exact de acolo de unde ne asteptam mai putin: din insasi inima crizei.
Se spune ca orice situatie de criza naste oportunitati. Si nu se spune degeaba!
Businessurile romanesti sunt nevoite acum sa supravietuiasca in sistem de avarie, iar aceasta supravietuire poate veni doar din implementarea telemuncii. O practica destul de raspandita in tarile cu economii dezvoltate din Vestul Europei, dar care, in Romania, face doar pasi timizi. Antreprenorii de la noi erau, pana de curand, sceptici in privinta acestei abordari a muncii, temandu-se in mare pare ca astfel randamentul angajatilor va scadea.
Si, de aici, o intreaga discutie care se ramifica in argumente pro si contra. Insa, in plina pandemie de coronavirus, antreprenorii nu au de ales si isi asuma riscul. In fond, decat o afacere inchisa, mai bine una in care angajatii lucreaza de acasa.
Insa, daca acest moment le va dovedi angajatorilor ca, in fapt, munca de acasa este un beneficiu atat pentru ei, cat si pentru angajati?
Pentru multi dintre angajati, programul flexibil este mai important decat o crestere de salariu. De asemenea, din confortul casei, in special cei care lucreaza in domenii care le necesita creativitatea, e posibil sa se dea prin telemunca o plus valoare companiei. Totodata, prin telemunca, anagajtii isi pot organiza mai bine echilibrul dintre viata personala si cea profesionala.
Angajatorii au si ei, la randul lor, de castigat. Vorbim despre costuri mai mici pentru ca intretinerea spatiului de la birou dispare, reducerea costurilor prin eliminarea decontarii transportului angajatilor, printr-un consum mai mic de energie, dar si prin faptul ca nu mai e nevoie de gasirea de solutii pentru locurile de parcare.
Este posibil ca aceasta criza sa schimbe modul de gandire al oamenilor de afaceri din Romania si sa ii determine sa se deschida mai mult catre oferirea acestei optiuni de munca angajatilor lor.
Citeste si:
Klaus Iohannis, apel de ultima ora: Urmeaza saptamani critice. Limitati ORICE DEPLASARI in afara domiciliului