Criza fortei de munca ii obliga pe angajatori sa mareasca salariile
criza fortei de muncapersonal calificatlocuri de muncamanagerangajaricompanii
Companiile din Romania sunt dispuse sa majoreze pachetele salariale chiar si cu 15%, pe fondul crizei de personal de la noi din tara. Din moment ce nu mai gasesc oameni pe care sa ii angajeze, patronii se vad nevoiti sa ofere diverse beneficii materiale, pentru a face rost de forta de munca.
Piata fortei de munca din Romania se confrunta cu un fenomen ingrijorator, al lipsei de personal. Acesta este resimtit in aproape toate domeniile de activitate.
Companiile nu mai gasesc angajati calificati pe care sa-i angajeze, si se vad pusi in fata unei situatii de compromis. Pentru a gasi personal sau pentru a-l pastra pe cel pe care il au deja, trebuie sa acorde beneficii suplimentare.
Multe companii ofera abonamente la sala de fitness, la SPA, bonusuri salariale sau diverse cadouri. De exemplu, majoritatea companiilor ar fi dispuse sa plateasca cu 15% mai mult la salariu, pentru a gasi personal pe care sa-l angajeze.
De asemenea, pe fondul
crizei fortei de munca, 71% din companiile din Romania sunt dispuse sa faca angajari pentru posturi permanente, insa insa problema este ca 94% dintre companii reclama lipsa de calificare a candidatilor. Din acest motiv, multe firme organizeaza cursuri de calificare sau le achita candidatilor astfel de cursuri in cadrul altor institutii.
Studiul Randstad HR Trends a analizat problemele de pe piata fortei de munca din Romania, si a tras cateva concluzii.
Astfel, s-a constatat faptul ca in 2018, managerii de companii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru a pastra sau a atrage talente pentru departamentele de vanzari (18%), HR/formare/dezvoltare (16%), IT/tehnologie (15,4%), productie (13,5%) si marketing/comunicare (10,3%).
Conform raportului, 34% dintre companii sunt dispuse sa angajeze persoane sub 25 de ani, in timp ce doar 28% dintre recrutori cauta studenti.
In ceea ce priveste fluctuatia fortei de munca, angajatorii mai spun ca cele mai importante motive pentru schimbarea locului de munca sunt ofertele mai bune, in proportie de 62,3%. In 34% din cazuri plecare dintr-o firma are ca scop avansarea in cariera.
Studiul a fost realizat in perioada martie-mai 2018, pe un esantion de 244 de persoane care ocupa functii de conducere in companii din Romania.