Cresterea salariului minim, praf in ochi pentru angajati si povara pentru firme. Statul roman, marele castigator
majorarea salariului minimsalariul minimcreste salariul minim
1 octombrie a adus intrarea in vigoare a majorarii salariului minim pe economie, de la 3.000 de lei, la 3.300 de lei brut. Pentru angajatul de rand, banii de-abia ajung de cateva kilograme de rosii, pentru stat insa lucrurile stau cu totul si cu totul diferit.
Majorarea salariului minim brut are un mare castigator si doi pierzatori.
La capitolul pierzatorilor, avem salariatul si firma. Salariatul de-abia resimte in buzunar majorarea, care si de-ar fi fost dubla, imediat ar fi fost inghitita de gaura neagra a inflatiei. Firma resimte si ea masura, fiindca ii cresc in mod impus, peste noapte, cheltuielile cu salariile. Patronii trebuie sa bage mai adanc mana in buzunar pentru a-si plati oamenii si a-si achita darile catre stat, intr-o perioada in care sectorul privat oricum de-abia mai respira, iar spatiul fiscal si asa redus urmeaza sa se diminueze dramatic, odata cu intrarea in vigoare a celorlalte masuri fiscale asumate de Guvern.
Statul e insa singurul care se lafaie in categoria invingatorilor. De altfel, unii fosti guvernanti banuiesc ca nu cresterea nivelului de trai s-a urmarit prin majorarea salariului minim brut, ci suplimentarea banilor pompati la buget de catre angajatori.
Majorarea salariului minim nu e ceea ce pare. Guvernul, acuzat ca se foloseste de o "arma fiscala"
De exemplu, Claudiu Nasui, deputat USR si fost ministru al Economiei, se declara impotriva majorarii salariului minim brut pe tara si crede ca statul urmareste doar sa se foloseasca de acest tertip pentru a mai face rost de niste bani.
"Sunt impotriva cresterii salariului minim brut, sunt pentru cresterea salariului minim net. Si aici este toata diferenta. Guvernul foloseste cresterea salariului minim ca o arma fiscala prin care sa scoata mai multi bani prin taxe si impozite de la oameni.
Uitati-va cat creste, de fapt, salariul omului si cat cresc prin taxe. Si uitati-va la legatura care exista intre absolut toate salariile de la stat si salariul minim. Salariul minim e baza tuturor salariilor la stat, mai putin in autoritatile locale, pentru toate autoritatile centrale si mai ales salariile. In momentul in care cresti salariul minim, de exemplu, un parlamentar o sa ia de 7 ori mai mult.
Si stiti ce mai creste odata cu salariul minim? Creste salariul, evident, al celor din bransa respectiva, si creste pensia speciala, pensia de serviciu din bransa respectiva. Uitati-va cum au evoluat salariul minim si pensiile speciale si o sa vedeti”, a declarat deputatul USR, citat de
B1tv.ro.
Foto: manager.ro