Cresc salariile la privat. Patronii romani: vom tine si noi pasul cu inflatia, ajustam bugetele
inflatiescumpirimunca de acasamunca hibrid
In conditiile in care rata anuala a inflatiei a sarit de 15% in Romania, in luna iunie, iar la nivel european vorbim, la fel, despre recorduri nemaivazute de decenii, cea mai mare parte a companiilor a decis sa majoreze salariile, astfel incat angajatilor sa nu le scada puterea de cumparare.
Nu e nevoie sa fii expert in economie pentru a cunoaste faptul ca in perioadele de scumpiri, daca veniturile nu cresc cat sa acopere inflatia, banii isi pierd din valoare, puterea de cumparare scade, la fel si nivelul de trai.
In aceste conditii, pentru a ajuta angajatii sa nu ajunga in situatii disperate, mai ales ca unii dintre ei au rate la banci, iar dobanzile au explodat si ele, 75% dintre firmele romanesti sustin ca fie urmeaza sa ajusteze salariile, fie ca deja au facut pasul.
Cat de mult va creste salariul "la privat"? In general, se asteapta o crestere de 9,4%
In medie, cresterea salariala urmeaza sa se situeze in jurul valorii de 9,4%, conform Barometrului de HR, realizat de PwC Romania. Desi procentul nu acopera rata inflatiei pe deplin, reprezinta totusi o mana de ajutor in aceasta perioada marcata de preturi tot mai piperate.
Sursa citata mai arata ca 41% dintre companii au revizuit in sus bugetul de cresteri salariale, insa insuficient pentru a compensa pierderea de venituri cauzata de inflatie, un sfert au ajustat sau vor ajusta salariile cu nivelul inflatiei pentru toti angajatii, iar 9% au ajustat cu inflatia doar pentru anumite categorii de angajati.
In aceasta perioada, companiile nu-si fac doar planuri din perspectiva economica, ci si organizatorica. Astfel,
munca este redefinita in cadrul organizatiilor, dupa cei doi ani de criza sanitara care ne-au adus o alta definitie a acestui concept.
Prin urmare, se pare ca ne indreptam tot mai mult catre o noua normalitate: aceea a muncii hibrid. Jumatate din companiile interogate in analiza inten?ioneaz? s? aplice un model de lucru hibrid, în func?ie de anumite conditii prestabilite, cum ar fi un numar minim de zile cu prezenta fizica in birou sau un anumit orar. Acolo unde se aplica munca hibrid, 66% spun c? pe termen lung angaja?ii lor vor lucra exclusiv sau majoritar de la birou.
Foto: pixabay