In Romania, contractul de munca pe perioada determinata este o forma de angajare reglementata de Codul Muncii, care permite angajatorilor sa incheie contracte de munca pentru o perioada specifica, in functie de anumite conditii si criterii bine stabilite. Acest tip de contract are avantaje si dezavantaje atat pentru angajatori, cat si pentru angajati si este utilizat in diverse situatii unde este necesara flexibilitatea fortei de munca.
Potrivit Art. 12, Alin. 1 din Codul Muncii, orice contract de munca se incheie pe durata nedeterminata. Exista insa si exceptii, in care se poate incheia un contract de munca pe perioada determinata, insa numai in conditiile prevazute de lege. Art. 82 din Codul Muncii este cel care reglementeaza contractul de munca pe perioada determinata. In primul rand, aflam ca un astfel de contract poate fi incheiat exclusiv in forma scrisa.
Contractul de munca pe perioada determinata poate fi incheiat pentru o durata de maximum 36 de luni, potrivit specialistilor de la eJobs. Contractul poate fi reinnoit, insa nu poate depasi o durata totala de 36 de luni, incluzand prelungirile. In cazuri exceptionale, determinate de legislatia specifica sau de acorduri colective de munca, aceasta perioada poate fi extinsa.
Potrivit Alin. 2 al Art. 82 din Codul Muncii, “contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.”. Mai departe, Alin. 3 stabileste urmatoarele: “Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.”. Iar Alin. 4 ne mai spune ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe perioada determinata.
Contractul de munca pe perioada determinata poate fi incheiat in diverse situatii, precum:
a) Inlocuirea unui angajat absent - In cazul in care un angajat permanent este in concediu medical, de maternitate sau de odihna;
b) Proiecte temporare - Pentru proiecte sau lucrari cu durata determinata;
c) Cresterea temporara a activitatii - Cand exista o crestere temporara si semnificativa a volumului de munca;
d) Formare Profesionala - Pentru angajarea pe durata unor cursuri de formare profesionala sau a unor programe de pregatire.
Perioada de proba pentru un contract de munca pe perioada determinata este stabilita in functie de durata contractului individual de munca, conform articolului 85 din Codul Muncii. Salariatul incadrat cu un contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
a) 5 zile lucratoare pentru un contract cu o durata mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru un contract cu o durata cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru un contract cu o durata mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare pentru salariatii incadrati in functii de conducere, in cazul unui contract cu o durata mai mare de 6 luni.
Citeste si: 3 greseli pe care le fac angajatii si apoi se plang ca seful nu le mareste salariul
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si