Constructiile raman fara facilitati fiscale. PNRR nu ne mai permite sa mentinem masurile din 2019
constructii
Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) necesita eliminarea facilitatilor fiscale din constructii care au fost introduse de catre PSD in 2019.
Prin PNRR, Romania asteapta o alocare de fonduri de la Uniunea Europeana, in valoare de 29 de miliarde de euro. Pentru a primi finantare, tara noastra trebuie sa respecte o serie de criterii, printre care si posibila eliminare a facilitatilor de care se bucura domeniul constructiilor, din anul 2019.
De asemenea, acelasi act normativ prevede ca angajatii au o reducere a contributiei de asigurari sociale de la 25% la 21,75% si exceptarea de la plata contributiei la asigurarilor sociale de sanatate (10%) si de la plata impozitului pe venit care este in cota de 10%.
"In perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de ore pe luna, corespunzator fiecarui an din perioada respectiva", prevede actul normativ.
Potrivit unei analize
ZF, facilitatile din constructii ar trebui sa dispara pana in anul 2025.
Constructorilor li s-ar putea accentua problemele actuale
In prezent, domeniul constructiilor se confrunta deja cu probleme legate de forta de munca. Companiile sunt nevoite sa aduca muncitori din afara tarii pentru a acoperi posturile vacante, iar patronii de plang de faptul ca nu gasesc angajati romani.
Se estimeaza ca deficitul de forta de munca din domeniu se ridica la ordinul a cel putin 200.000 de angajati la nivelul intregii tari.
"Criza materialelor de constructii e o criza foarte mare, dar limitata in timp, se va reglementa, dar va reveni criza fortei de munca si va reveni mult mai acut si mai apasat pentru o perioada mai lunga.
Sa luam aminte ca traim un paradox. In conditiile in care se cer constructori, nu avem, n-avem firme, n-avem studenti la facultate. Piata cere, dar noua generatie nu vrea sa vina in acest domeniu si trebuie sa facem ceva sa-i atragem", a declarat Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, conform
Digi24.