Consiliul Concurentei a amendat compania GlaxoSmithKline cu 11,9 milioane de lei
amenda gskamenda glaxoamenzi concurentaamenda seretidepozitie dominanta
Consiliul Concurentei a sanctionat GlaxoSmithKline (GSK) SRL cu 11,9 milioane de lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care si le-a asumat in cadrul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta.
Consiliul Concurentei a incheiat, in 2017, o investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta al GSK, dupa ce compania si-a asumat o serie de angajamente referitoare la medicamentele Avodart si Seretide, pentru a elimina ingrijorarile de natura concurentiala.
Astfel, GSK era obligata sa furnizeze cele doua medicamente pe piata din Romania timp de doi ani, in cantitati care sa acopere cererea pacientilor, determinata pe baza datelor furnizate de surse independente.
In urma monitorizarii implementarii angajamentelor, Consiliul Concurentei a constatat nerespectarea partiala a acestora, prin incetarea comercializarii a trei forme ale produsului Seretide inainte de termenul prevazut, de doi ani.
Potrivit Consiliului, prin actiunile sale, GSK a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
"Angajamentele asumate de GSK asigurau implementarea efectiva a reglementarilor in domeniu, care prevad ca un producator trebuie sa aprovizioneze, cu precadere, piata nationala, constituind o garantie suplimentara a faptului ca pacientii romani au acces la medicamentele relevante.
Formularea de angajamente este o initiativa a companiilor implicate intr-o investigatie si orice modificare ulterioara a acestora sau a modului de implementare se face doar in urma unei decizii a autoritatii de concurenta.
Astfel, incalcarea obligatiilor asumate reprezinta o fapta grava, fiind pus sub semnul intrebarii obiectivul urmarit, respectiv restabilirea mediului concurential", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Seretide este un medicament utilizat in tratamentul astmului bronsic si al bolii pulmonare obstructive cronice.
Decizia autoritatii de concurenta poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.