Concediul de odihna este un drept fundamental al fiecarui salariat, menit sa asigure recuperarea fizica si mentala, precum si echilibrul dintre viata profesionala si cea personala. Conform legislatiei muncii din Romania, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Aceasta inseamna ca fiecare angajat are dreptul la cel putin 20 de zile libere pe an, in care sa se deconecteze complet de la responsabilitatile de la locul de munca.
Potrivit prevederilor din Codul Muncii, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. De asemenea, dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Art. 145 din acelasi act legislativ stabileste foarte clar ca “durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare”. In general, potrivit eJobs, cei mai multi angajati beneficiaza de 21 de zile de concediu platit pe an. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile. Atentie, sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
In mod obisnuit, zilele de concediu sunt planificate si impartite pe parcursul anului, in functie de necesitatile angajatului si de acordul angajatorului. Nu exista o regula fixa privind numarul de zile de concediu care trebuie luate pe luna, aceasta depinzand de modul in care salariatul si angajatorul isi organizeaza planificarile anuale. Totusi, este important ca zilele de concediu sa fie distribuite astfel incat sa permita o recuperare adecvata si evitarea suprasolicitarii.
Exista situatii in care, din motive justificate, un salariat nu poate efectua integral sau partial concediul de odihna anual la care are dreptul in anul calendaristic respectiv. Aceste motive pot include, dar nu se limiteaza la, perioade de activitate intensa, proiecte critice care necesita prezenta continua a angajatului, sau probleme personale care impiedica planificarea concediului.
In aceste cazuri, legislatia prevede ca angajatorul, cu acordul salariatului, este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. Aceasta inseamna ca daca un angajat nu reuseste sa-si ia toate zilele de concediu la care are dreptul intr-un anumit an, el are inca 18 luni pentru a utiliza aceste zile. Potrivit legislatiei, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Citeste si: Numarul bugetarilor creste luna de luna, desi Guvernul ne spune ca vrea sa reduca cheltuielile publice
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?