Pe langa salariile deloc mici pe care le au, angajatii din sistemul bugetar beneficiaza si de unele avantaje extra-salariale. Printre ele se numara voucherele de vacanta, tichetele cadou care le aduc salariatilor de la stat concedii gratis in Romania. Anul 2024 a venit cu schimbari importante la acest capitol, voucherele de vacanta urmand sa fie acordate dupa noi reguli.
In primul rand, trebuie stiut faptul ca anumite categorii de angajati din sectorul bugetar nu vor mai beneficia de vouchere de vacanta suplimentare in cursul acestui an conform prevederilor Legii 296/2023. Conform noilor reglementari, incepand cu anul 2024, doar anumiti angajati, care se incadreaza in limitele stabilite de ordonanta trenulet, vor primi aceste vouchere.
Aceasta restrictie va fi valabila cel putin pana in 2026. In consecinta, in intervalul 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026, angajatii din sectorul public vor primi vouchere de vacanta in valoare de 1.600 de lei, fata de 1.450 de lei, asa cum s-a practicat anterior conform OUG nr. 8/2009. Sigur, este vorba despre suma pe care o vor primi cei care au un contract de munca cu norma intreaga. In cazul celor care lucreaza part-time, suma primita va fi calculata in functie de numarul de ore lucrate, raportat la valoarea maxima a voucherelor de vacanta.
Anul 2024 vine insa si cu o veste extrem de buna pentru angajatii din mediul privat. Senatul Romaniei a aprobat propunerea conform careia angajatii din sectorul privat vor fi eligibili pentru voucherele de vacanta in aceeasi masura cu cei din sectorul public. Astfel, peste 4 milioane de angajati din mediul privat ar urma sa primeasca vouchere de vacanta. Acordarea acestor vouchere pentru angajatii din sectorul privat ar putea contribui indirect la reducerea fiscalitatii muncii, conform analistilor economici.
Cei care au initiat proiectul estimeaza ca efortul bugetar total se ridica la aproximativ 6,09 miliarde de lei. Aproximativ 60 - 65% din aceste fonduri alocate ar urma sa fie reintroduse in bugetul de stat sub forma de TVA, taxe, impozit pe salarii si impozit pe profit.
Atentie, voucherele de vacanta sunt nominale, ceea ce inseamna ca nu pot fi transferate altor persoane. Astfel, acestea pot fi folosite doar in baza actului de identitate. Tichetele de vacanta pot fi utilizate doar in Romania in unitati de cazare, restaurante, centre de tratament balnear si asa mai departe.
Citeste si: Iohannis a semnat legea: 750 de lei direct pe card pentru romani, inainte de Paste
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cursul valutar EURO- LEU 2025. La ce sa te astepti daca platesti chirie, rate la credite in euro sau ai depozite bancare?
NU mai platesti amenzi din greseala! Solutia geniala introdusa de Banca Transilvania
E oficial. Anul acesta bugetarii si pensionarii NU mai primesc majorari de salarii si pensii
Partenerii nostri
Evidenta programului de lucru - ce prevede Codul Muncii si explicatiile specialistilor
Legea nr.319/2006. Vor fi incluse prevederi despre hartuirea la locul de munca in Legea SSM
Tranzactii intre firma si persoana fizica: Cum stabiliti pretul pentru a evita problemele fiscale
Impozitare microintreprinderi: 5 modificari esentiale aduse de OUG nr. 156/2024