Pe langa salariile deloc mici pe care le au, angajatii din sistemul bugetar beneficiaza si de unele avantaje extra-salariale. Printre ele se numara voucherele de vacanta, tichetele cadou care le aduc salariatilor de la stat concedii gratis in Romania. Anul 2024 a venit cu schimbari importante la acest capitol, voucherele de vacanta urmand sa fie acordate dupa noi reguli.
In primul rand, trebuie stiut faptul ca anumite categorii de angajati din sectorul bugetar nu vor mai beneficia de vouchere de vacanta suplimentare in cursul acestui an conform prevederilor Legii 296/2023. Conform noilor reglementari, incepand cu anul 2024, doar anumiti angajati, care se incadreaza in limitele stabilite de ordonanta trenulet, vor primi aceste vouchere.
Aceasta restrictie va fi valabila cel putin pana in 2026. In consecinta, in intervalul 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026, angajatii din sectorul public vor primi vouchere de vacanta in valoare de 1.600 de lei, fata de 1.450 de lei, asa cum s-a practicat anterior conform OUG nr. 8/2009. Sigur, este vorba despre suma pe care o vor primi cei care au un contract de munca cu norma intreaga. In cazul celor care lucreaza part-time, suma primita va fi calculata in functie de numarul de ore lucrate, raportat la valoarea maxima a voucherelor de vacanta.
Anul 2024 vine insa si cu o veste extrem de buna pentru angajatii din mediul privat. Senatul Romaniei a aprobat propunerea conform careia angajatii din sectorul privat vor fi eligibili pentru voucherele de vacanta in aceeasi masura cu cei din sectorul public. Astfel, peste 4 milioane de angajati din mediul privat ar urma sa primeasca vouchere de vacanta. Acordarea acestor vouchere pentru angajatii din sectorul privat ar putea contribui indirect la reducerea fiscalitatii muncii, conform analistilor economici.
Cei care au initiat proiectul estimeaza ca efortul bugetar total se ridica la aproximativ 6,09 miliarde de lei. Aproximativ 60 - 65% din aceste fonduri alocate ar urma sa fie reintroduse in bugetul de stat sub forma de TVA, taxe, impozit pe salarii si impozit pe profit.
Atentie, voucherele de vacanta sunt nominale, ceea ce inseamna ca nu pot fi transferate altor persoane. Astfel, acestea pot fi folosite doar in baza actului de identitate. Tichetele de vacanta pot fi utilizate doar in Romania in unitati de cazare, restaurante, centre de tratament balnear si asa mai departe.
Citeste si: Iohannis a semnat legea: 750 de lei direct pe card pentru romani, inainte de Paste
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ce nu iti spune nimeni despre bani la 20 de ani: alegeri financiare care pot schimba tot
ESET: Ransomware-ul continua sa fie un element cheie in peisajul amenintarilor cibernetice in 2025
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si