Companiile straine sunt tot mai reticiente cu privire la investitiile din Romania. Situatia politica si lipsa fortei de munca ii tin departe pe investitori
investitoriinvestitii straine romaniacompaniicompanii strainecapital strainromaniaforta de muncaformare profesionalacontext politic
Oficiul National al Registrului Comertului a facut publice mai multe date inregistrate in primele opt luni ale acestui an, date care se pot dovedi a fi destul de ingrijoratoare pentru tara noastra. Spre exemplu, datele prezentate arata ca numarul societatilor cu capital strain infiintate in Romania in primele opt luni ale anului curent a scazut fata de cel inregistrat in urma cu un an, in aceeasi perioada. Iar asta nu poate sa insemne decat ca increderea investitorilor straini in economia romaneasca s-a diminuat. Aceasta incredere scazuta vine in contextul unei situatii politice instabile de la noi din tara si, bineinteles, pe fondul unor probleme specifice Romaniei: lipsa infrastructurii, lipsa fortei de munca, birocratie, coruptie.
Investitori mai putini, investitii mai mari
Asa cum spuneam si mai devreme, daca ne raportam la primele opt luni ale anului, numarul societatilor straine infiintate in Romania in 2018 a scazut cu 5.1% fata de 2017. Pana la sfarsitul lunii august, un numar de 3.748 de firme cu capital strain au fost infiintate in tara noastra. Situatia este si mai grava daca ne uitam la o statistica a ultimilor zece ani. Spre exemplu, in 2008, in Romania au fost infiintate peste 12.000 de companii cu capital strain. Anul trecut, numarul lor a scazut sub 6.000.
Anul 2016 a fost cel mai slab an din acest punct de vedere de dupa 1998, insa, daca nimic nu se schimba, si anul curent risca sa ramana la acelasi nivel. Chiar daca numarul companiilor cu capital strain infiintate in Romania este mai scazut in acest an, valoarea investitiilor se pare ca este mai mare in comparatie cu cea inregistrata in urma cu un an. In 2017, valoarea investitiilor straine in Romania s-a ridicat la 1.66 miliarde de euro.
Una din patru companii activeaza in constructii
Conform specialistilor, cea mai buna situatie este aceea in care domeniul de activitate al companiilor este cat se poate de diversificat. In Romania, daca ne uitam la totalul companiilor cu capital strain infiintate, vom observa ca mai bine de 27% dintre acestea activeaza in domeniul constructiilor. Apoi, aproape 26% dintre aceste companii se regasesc in industrie, in timp ce alte 19% dintre ele ofera servicii profesionale. Mergand mai departe vom gasi alte 10% dintre aceste companii pe piata de comert cu amanuntul.
Forta de munca si formarea profesionala – doua probleme pentru Romania
Investitorii straini se plang adesea cu privire la nivelul scazut al fortei de munca din tara noastra. Cum in ultimii 20 de ani tot mai multi romani au plecat in strainatate pentru a munci, numarul profesionistilor ramasi in tara a scazut dramatic. De asemenea, nici formarea profesionala a fortei de munca disponibile in Romania nu ii multumeste prea tare pe investitorii straini. Conform unui sondaj, doar 13% dintre companiile germane din Romania sunt multumite de nivelul profesional al angajatilor lor.
Oficialii europeni avertizeaza cu privire la numarul investitorilor
Contextul politic din Romania de la ora actuala nu este deloc unul favorabil investitiilor. Spre exemplu, Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, avertiza in urma cu ceva timp tara noastra cu privire la neincrederea investitorilor straini cu privire la economia romaneasca. In aceste conditii, nu ne mai putem astepta la un numar foarte mare de investitori europeni care sa aleaga Romania pentru desfasurarea afacerilor lor.
In urma cu cateva zile, ambasadorul Germaniei in Romania, Cord Meier-Kodt declara la Alba Iulia ca firmele din tara sa sunt reticiente atunci cand vine vorba despre investitii in Romania. Ambasadorul Germaniei vorbeste despre situatia politica delicata din Romania, situatie care ii face pe investitori sa acorde o atentie mai mare tarilor din jurul Romaniei.
Citeste si:
Piata de capital din Romania este la un pas de statutul de piata emergenta
Sursa foto: unsplash.com