Companiile gigant se retrag din Rusia: va fi o mare problema pentru rusi sa-si gaseasca de munca, la ei in tara
sanctiuni rusiarazboi ucrainalocuri de munca rusia
In urma deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, numeroase companii au adoptat sanctiuni impotriva Moscovei, decizand fie sa se retraga de pe piata ruseasca, fie sa impuna anumite conditii. Acum se contureaza o criza acuta de locuri de munca pentru rusi, in conditiile in care mai multe companii multinationale ies din Rusia.
Apple, BMW, Audi, Ford si General Motors sunt cateva dintre companiile occidentale gigant, care vor iesi de pe piata din Rusia, lasand mii de rusi fara locuri de munca si, probabil, in dificultate de a se mai angaja prea curand.
Iata cateva dintre declaratiile facute de oficialii acestor companii, care si-au exprimat intentia de a sanctiona Rusia pentru agresiunea pe care inca o desfasoara asupra Ucrainei:
Apple: "Am hotarat un numar de actiuni ca raspuns la invazie"
"Suntem profund ingrijorati cu privire la invazia ruseasca a Ucrainei si suntem alaturi de toti oamenii care sufera din aceasta cauza si ca urmare a violentele. Sustinem toate eforturile umanitare de furnizare de ajutor in aceasta criza a refugiatilor si facem tot ce putem pentru a sprijini echipele noastre din regiune.
Am hotarat un numar de actiuni ca raspuns la invazie. Am intrerupt toate vanzarile de produse in Rusia. Saptamana trecuta, am oprit toate exporturile in tara. Apple Pay si alte servicii au fost limitate in Rusia. RT si Sputnik nu mai sunt disponibile pe App Store in afara Rusiei.
Am oprit inclusiv functiile de urmarire a traficului si incidentelor pe Apple Mapps in Ucraina, ca masura de siguranta si de precautie pentru cetatenii ucraineni.
Vom evalua situatia si suntem intr-o comunicare constanta cu guvernele afectate de actiunile pe care le facem. Ne alaturam tuturor celor care cer sa se ajunga la pace", au transmis reprezentantii marii companii.
Si BMW sustine initiativa
"Avand in vedere actuala situatie geopolitica, sistam productia locala in Rusia si exporturile pe piata rusa", a transmis producatorul auto bavarez.
Te-ar putea interesa si: Supraveghetorul pietei de capital din Romania atrage atentia asupra investitiilor pe burse si pe piata Forex
Pe langa sanctiunile impuse de companiile private, inclusiv de giganti energetici precum BP si Shell, rusii au probleme si pe sectorul bancar, dupa ce companiile de carduri de plata Visa si Mastercard au blocat mai multe institutii financiare ruse din reteaua lor de plati.
De asemenea, Statele Unite ale Americii (SUA) si Occidentul au ridicat restrictii impotriva Rusiei, ca o consecinta directa a conflictului militar pe care Kremlinul l-a generat in Ucraina. Insa reactia statelor lumii impotriva Rusiei nu e deloc pe placul autoritatilor de la Moscova.
Moscova reactioneaza si considera "neprietenoase de facto" toate tarile care au introdus sanctiuni impotriva sa
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis ca Executivul rus considera statele ce au impus sanctiuni ca fiind "neprietenoase de facto".
”Judecand dupa masurile pe care multe tari le iau impotriva noastra, acum toate sunt de facto neprietenoase. Indiferent daca sunt sau nu pe lista. In acest caz, lista este secundara. Dar raspunsul la aceste actiuni neprietenoase, ostile, trebuie analizat, nimeni nu se impusca in picior pentru a face rau altcuiva. Facem ce trebuie, ce ne convine si o facem cu mintea limpede”, a declarat Peskov, citat de CNN.
Te-ar putea interesa si: Ucrainienii au inrosit bancomatele din Romania