Companiile discrimineaza persoanele cu varsta 50 plus, desi se plang ca nu gasesc forta de munca
criza fortei de muncaangajati 50 de anilocuri de munca pentru persoane in varstaangajatori romanijoburi
Discriminarea profesionala a persoanelor care au peste 50 de ani este o reala problema pe piata fortei de munca din Romania. Chiar daca majoritatea companiilor se confrunta cu deficit de personal, pare ca nimeni nu-si doreste sa angajeze persoane peste 50 de ani.
Romania se confrunta cu o
criza a fortei de munca. Peste 3,5 milioane de romani au parasit tara, cautand un trai mai bun peste hotare, iar acasa, societatea imbatranita, in scadere si cu un numar mare de asistati social nu reuseste sa gaseasca echilibrul pe piata fortei de munca.
Se preconizeaza ca pana in 2040,
un singur salariat va sustine 2,5 pensionari, iar analistii prevad si taieri de 20% pentru pensiile viitoare, deoarece sistemul va fi destabilizat. In conditiile in care sunt tot mai putini angajati, statul va fi nevoit sa majoreze taxele, sa mareasca varsta de pensionare si sa reduca din pensii, pentru a nu intra in colaps.
Totusi, salvarea ar putea veni chiar din interiorul societatii, insa managerii de companii refuza sa o vada. Exista o patura sociala dornica de munca, care insa nu este luata in considerare. Este vorba despre oamenii care au implinit 50 de ani.
Din varii motive, companiile refuza sa angajeze personal trecut de varsta de 50 de ani. Printre cele mai frecvente justificari ar fi faptul ca acestia nu mai dau acelasi randament profesional in conditii de stres, asa cum se intampla in cazul persoanelor tinere. Totodata, companiile considera ca oamenii sunt "aproape de varsta pensionarii", iar investitia in dezvoltarea si perfectionarea profesionala ar fi un efort nesustinut de rezultate pe termen lung.
Din pacate, aceasta viziune omite sa analizeze si avantajele aduse de persoanele care au varste mai inaintate. Experienta acestora, adaptabilitatea si maturitatea sunt factori esentiali la un angajat, de care personalul tanar nu dispune.
Personalul trecut de 50 de ani este refuzat din cauza ca e "supracalificat"
Corina Neagu, International Trainer & Recruiter, Leadership Consultant, Career Advisor, a declarat pentru revista Cariere, ce se intampla cu aceasta categorie de angajati pe piata actuala din Romania:
"Lucrez cu multe persoane cu varste peste 45 de ani, unele disperate ca nu-si gasesc un loc de munca din aceasta cauza. Eu mereu am considerat ca varsta este doar o cifra si ca primeaza criterii ca performantele anterioare, experienta, cunostintele, valorile, flexibilitatea, atitudinea, dorinta de a face lucruri, pasiunea, entuziasmul.
Pana in momentul in care aceasta cifra a devenit o piedica. Traim un paradox, de cativa ani de zile, in sensul in care angajatorii se plang ca nu au forta de munca, dar nici nu vor sa angajeze oameni peste 45 de ani, din motive doar de ei cunoscute. Este perfect adevarat ca exista industrii, meserii sau functii care conditioneaza in functie de varsta, avand un anumit specific, dar sunt putine.
Cunosc oameni care s-au reprofilat, au invatat lucruri noi si sunt dispusi sa o ia de la zero, dar angajatorii ii resping pe motivul ca sunt supracalificati si vor deveni curand demotivati pe o pozitie sub nivelul lor de experienta si cunostinte. Ma confrunt deseori cu multiple prejudecati in procesele de recrutare; pe unele le cunosc din propria experienta, pe altele mi le povestesc cei care apeleaza la serviciile de consiliere."
Daca managerii de companii si-ar indrepta atentia catre acesti oameni ce isi cauta cu disperare un loc de munca, cu siguranta ca s-ar diminua deficitul de personal care caracterizeaza piata fortei de munca locale.
Citeste si:
Editorial: Criza fortei de munca se adanceste in Romania si pune presiune pe angajatori